Connect with us

aktuelno

UNIŠTENA REKA TARA: MHE i bahata gradnja zamutile najlepšu reku na Balkanu (FOTO)

Published

on

“Suza Evrope” – reka Tara, inače plavozelena, danas je zagađena. Celim svojim tokom do samog ušća u Drinu Tara je bila potpuno mutna, braon ili skoro bela u zavisnosti o kojem delu toka se radi, što se moglo videti i na fotografijama koje su obišle društvene mreže. Ekolozi, nevladine organizacije i deo crnogorske opozicije tvrde da je reka zamućena zbog izgradnje malih hidroelektrana na njenim pritokama. Oni su optužili državu da dozvoljava ekocid.

Nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) prijavila je UNESCO-u najnoviji, kako su naveli, ekocid na reci Tari. Oni ističu da je Tara, čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, tokom jula bila konstantno zamućena, a da je danas, celim tokom do samog ušća u Drinu, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna.

Napominjujući da su prethodnih meseci ili godina, brojne NVO i fizička lica podneli prijave ekološkim i komunalnim inspekcijama, iz KOR-a navode da se devastacija Tare ne zaustavlja, već se pojačava.

View this post on Instagram

⚠️URA: Tara postala kaljuga, neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati⚠️ 📌“Suza Evrope” od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je još uvijek ostalo kao jedina vrijednost i bogatstvo države – prirodnih ljepota a neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati, poručili su iz Građanskog pokreta URA. Oni su zatražili hitnu reakciju inspekcijskog organa nad tokom Tare od ušća Bjelovićke rijeke i uzvodno od Mojkovca gdje je Tara od jutros doživjela ekocid. 👉“Tražimo hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja rijeke koja je pod UNESCO zaštitom. Ovo je posljednji pucanj u taj njen status imajući u vidu da je UNESCO  zbog izgradnje auto-puta u izvještaju već naveo da je rijeka Tara ugrožena od građevinskih radova”, navode iz URE. 📌Kažu i da će o svemu obavijestiti svoju partijsku internacionalu – Zelene Evrope i da neće dozvoliti da se i ovaj slučaj stavi pod tepih. Iz URE ističu i da je jasno da je zamućenje najvjerovatnije nastalo zbog aktuelne izgradnje malih hidroelektrana  na pritokama rijeke Tare i da je to još jedan nesvakidašnji skandal nad devastacijom prirodnih bogatstava svih građana Crne Gore. 👉“Čim budemo u prilici da kreiramo zvaničnu politiku nakon izbora 30. avgusta zahtijevaćemo moratorijum na dalju izgradnju minihidroelektrana i stopirati priliv novca u džepova tajkuna povezanih sa aktuelnom vlašću u Crnoj Gori”, navode iz URE.

A post shared by Građanski pokret URA (@pokretura) on

“Pored radova na autoputu, izgradnja mini hidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito reke usled čega dolazi do neviđenog ekocida – pomora ribe i živog sveta” naveli su iz KOR-a.

Kako navode, jutros su UNESCO-u prosledili foto i video zapise uništavanja reke, a isti materijal biće prosleđen i delegaciji EU u Crnoj Gori.

🗣"Sramni odnos Vlade prema jednom od najvrijednijih simbola ekološke drzave, rijeci Tari koja je pod zaštitiom UNESCO-a,…

Geplaatst door Ekološki Pokret Ozon op Vrijdag 31 juli 2020

Povodom ekocida na Tari, oglasila se i nevladina organizacija Green Home koja ukazuje da Tara ima “šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa”.

“Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku meru i reka odumire. Svako ko je doprineo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta”, kazali su iz Green Home.

Tara sa Đurđevića Tara mosta jutros i inače Naravno niko neće odgovarati kao što ne odgovara ni za jedan EKOCID i UNIŠTAVANJE

Geplaatst door Alexandar Dragicevic op Vrijdag 31 juli 2020

Ekološki pokret “Ozon” je na Fejsbuku stranici objavio slike zamućene Tare sa lokacije “Spavište” ispod Mojkovca, kod mosta na Tari. Oni pretpostavljaju da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na rekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje autoputa.

“Podneli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratnu informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim merama”, saopštili su iz Ozona.

https://www.facebook.com/watch/?v=2643917249200469

Zagađenjem Tare bavila se i opoziciona politička partija URA.

“Suza Evrope od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je ostalo kao jedina vrednost i bogatstvo države – prirodnih lepota, i neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati”, poručili su iz URA.

Oni su zatražili hitnu reakciju inspekcijskih organa i utvrđivanje uzroka zamućenja reke, navodeći da će o incidentu obavestiti partijsku internacionalu – Zelene Evrope, čiji je URA član.

URA je podsetila da je UNESCO zbog izgradnje auto-puta u izveštaju već naveo da je reka Tara ugrožena od građevinskih radova.

“Više nego jasno je da je zamućenje najverovatnije nastalo zbog aktuelne izgradnje malih hidroelektrana na pritokama reke Tare i da je to još jedan nesvakidašnji skandal nad devastacijom prirodnih bogatstava svih građana Crne Gore”, navode iz URA.

Zbog ranije devastacije Tare reagovao je UNESCO jula 2019. i u izveštaju Komiteta za Svetsku baštinu izrazio zabrinutost. Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Crne Gore 2019, Podgorici preporučila stroži odnos u slučaju negativnih uticaja gradnje autoputa na reku Taru.

Korito reke Tare u jednom delu je od prošle godine ugroženo građevinskim radovima na deonici autoputa od Podgorice do Kolašina, koje izvodi kineska kompanija CRBC.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Facebook / Alexandar Dragicevic

Advertisement