Connect with us

Balkan

UMRO DEČAK SA KULTNE FOTOGRAFIJE: Majka ga na leđima nosila preko Kozare i svetu pokazala šta je bezuslovna ljubav!

Published

on

Branko Tepić, dečak koga na ikoničnoj fotografiji Žorža Skrigina nosi njegova majka Milica Tepić preminuo je u 81. godini.

Simbol stradanja u Drugom svetskom ratu Kozare i Potkozarja, kao i cele Jugoslavije, svakako je fotografija Žorža Skrigina, načinjena na Kozari, januara 1944. godine. Na fotografiji se nalazi Kozarčanka, Knežopoljka, Milica Tepić sa sinom Brankom na leđima i ćerkom Dragicom. Fotografija je nazvana „Majka Knežopoljka“.

„Januarsko zubato sunce diglo se dosta visoko kada smo dobili obaveštenje da krenemo prema Knežopolju…Gostoprimivi Kozarčani htjeli su da nam olakšaju ovu ofanzivu, pa smo dobili čak i konje za jahanje…Zajedno sa nama kretao se i veliki zbeg.

Svi su oni bili natovareni stvarima potrebnim za duže vreme. I kada smo sišli u Knežpolje, vidio sam jednu ženu koja je išla izolovano od ostalih. Ona je vodila jedno dete za ruku, a drugo joj je bilo privezano na leđima. Osim deteta, nosi i neophodne stvari za odbranu od zime i duže ofanzive.

Tu su bili: jorgan, torba sa hranom, pa čak i lonci. Jašući pored nje čekao sam priliku da je bolje snimim…Otrčao sam dvadesetak metara ispred nje i legao u travu, čekajući da naiđe. Duboko zamišljena ona se približavala, držeći i dalje ruku na licu.

I konačno izraz koji sam htio sa snimim, bio je ispred mene.“

Kada je Skrigin pitao Milicu gde se zaputila ona mu je odgovorila „U prvoj su mi muža ubili, sad su i kuću spalili. Eh, da mi nije ovo dvoje, znala bih ja kuda“.

Izvor: Luftika Foto: Facebook @Manastir Jasenovac

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement