Connect with us

Srbija

UMETNOST UMESTO LEGENDARNOG ĆIRE: Talentovani slikari pretvorili staru prugu u galeriju na otvorenom! (FOTO)

Published

on

Štreka, kako se nekada zvala pruga uzanog koloseka od Priboja do Sarajeva, kojom je popularni voz „ćira” decenijama povezivao ova dva grada, poslužio, je pre 10 godina, kao inspiracija pribojskim kulturnim poslenicima Doma kulture i Zavičajnog muzeja, da pokrenu originalnu i jedinstvenu manifestaciju na otvorenom, gde bi u prirodi, na šetačkoj stazi u starom delu grada, uz žubor modrozelenog Lima i eha nekadašnje „štreke” izlagali pribojski slikari i tako sugrađanima, na omiljenom šetalištu, približili uglavnom mlade umetnike i njihova dela.

Ove godine „Štreka” je posvećena mladoj, i kako kritičari ističu, izuzetno talentovanoj, šesnaestogodišnjoj Mariji Šljuka, kojoj je ovo prva samostalna izložba.

Marija je već učestvovala na kolonijama i konkursima, osvajala i nagrade, a svojim slikama, kaže, na platno prenosi, trenutnu inspiraciju i svoje viđenje sveta.

Iako mlada, Marija je veoma uspešna i svestrana devojka. Učenica je treće godine pribojske Gimnazije, a pored slikarstva, atletika joj je druga ljubav a hobi su joj muzika, ali i pisana reč.

„Marija je sigurno najveći talenat novog talasa mladih pribojskih slikara”, kaže istoričar umetnosti Slobodanka Кlačar i kustos Zavičajnog muzeja, a urednik programa pribojskog Doma kulture Ibrahim Hasanagić ističe „da je želja organizatora, da preko ’Štreke’ mladim umetnicima ostvare san i tako trasiraju put u istinsko stvaralaštvo.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement