Chicago, IL
81°
Partly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 52%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
79°F
79°F
75°F
72°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
75°F / 61°F
79°F / 63°F
73°F / 59°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

MAJCI HEROJA SA KOŠARA LAKNULO: Na mestu ukradene biste zasijaće nova! (FOTO)

Starici, koja sa velikom tugom i ranom na srcu i danas žali svog sina prvenca koji je u svojoj 24. godini hrabro položio život za domovinu, na trenutak se od radosti ozarilo lice.

Kada je saznao da je sa groblja u Banovom Polju, kod Bogatića, ukradena bista Srđana Stančetića, pripadnika 63. padobranske brigade koji je poginuo 28. jula 1998. godine u reonu karaule Košare, Boban Jeremić, vlasnik Umetničke livnice “Jeremić” odlučio je da izlije novu i pokloni je porodici.

Posetio je majku Dragoslavu, zajedno sa Milanom Damnjanovićem, predsednikom opštine Bogatić i Igorom Berićem, predsednikom opštinskog udruženja boraca i rekao joj da će za najduže mesec dana nova bronzana bista njenog sina opet zablistati na postamentu kraj njegove večne kuće.

ogodio me taj vandalski čin, nisam mogao da poverujem na šta su pojedinci spremni i šta su u stanju da učine. Želimo da pomognemo Srđanovoj majci i umanjimo njenu bol zbog gubitka sina koja je još veća nakon ovog sramnog čina koji je nju dodatno uznemirio i potresao javnost – kazao je Boban u emotivnom susretu sa majkom heroja u njenoj kući.

Kada odlazim na groblјe da sinu zapalim sveću uvek sam prvo celivam bistu. Blistala je i sijala, a kada sam u ponedelјak videla da je nema, osim što sam bila u šoku pomislila sam kako ću opet otići kad biste nema tamo. Hvala vam do neba. Znam da je moje hvala malo u odnosu na to šta ćete vi učiniti za mene, ne znam kako još da vam se zahvalim. Mladi ste, vredni i čestiti i neka vas zdravlјe i sreća služe u životu – zahvalila se mladom vlasniku.

Livnice Jeremić na njegovom plemenitom i humanom gestu. Bronzana bista koja je ukradena takođe je izlivena u livnici “Jeremić” 1999. godine, na godišnjicu Srđanove smrti. Bobanov pokojni otac je tada ispunio želju Srđanovog oca Živka da kući ponese gipsanu maketu po kojoj je bista izlivena. Od tada ona stoji u sobi sa drugim uspomenama na Srđana – fotografijama, diplomama i medaljama sa sportskih takmičenja koje je za života osvojio.

Dragoslava je uzbuđeno i pažlјivo sa makete skinula medalјe i pomogla Bobanovom kolegi Vladanu da je spakuje u kutiju jer će po istoj maketi u livnici biti urađena ista bista. Na plemenitom gestu Bobanu Jeremiću su čestitali i zahvalili se Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić i Igor Berić, predsednik organizacije boraca. On je podsetio da je na sednici Skupštine opštine odlučeno da ulice Gliše Maletića i Drinska ubuduće nose ime heroja sa Košara Srđana Stančetića.

Trudimo se da sačuvamo sećanje na Srđana i druge heroje. Nadam se da će vrlo brzo odluka Skupštine opštine Bogatić o preimenovanju dela Ulice Gliše Maletića i Drinske, u kojima je Srđan živeo, da bude sprovedena u Republičkom geodetskom zavodu i da ćemo uskoro i zvanično postaviti postavili table sa njegovim imenom – rekao je Damnjanović i obećao da će lokalna samouprava finansirati troškove montaže nove biste Srđana Stančetića.

Inače, za tridesetak kilograma bronze, koliko je bista bila teška, lopovi mogu da naplate najviše 10.000 dinara. Bol majke Dragoslave i sramota zbog skrnavljenja uspomene i sećanja
na junaka sa Košara su neprocenjivi. Javnost je jednodušno osudila nečuveni vandalizam i očekuje da vinovnici budu otkriveni i kažnjeni.

SAZNAJTE VIŠE:

OBIŠLA JE 130 ZEMALJA I POSTALA SVETSKI PUTNIK SA 58 GODINA: U Kostarici je ležala šest meseci! (FOTO)

BAKA MILOJKA ЈЕ ČUDO: Piše pesme za decu i stihove za pevače, a ima samo 6 razreda osnovne! (FOTO)

EKSKLUZIVNO, PROFESOR TERZIN: Da li je vakcina uticala na prirodni imunitet i da li smo spremni za sledeći virus? (VIDEO)

Izvor: Telegraf
Foto: Telegraf

YOU MAY LIKE