Connect with us

Srbija

UKLONJENE LEŽALJKE I SUNCOBRANI SA VIDA: Grci postavili čuvare pored mauzoleja srpskih vojnika!

Published

on

Ležaljke i suncobrani na krfskom ostrvu Vido biće, ipak, uklonjeni. Na plaži će sve vreme biti prisutan i čuvar, kojem će biti zadatak da vodi računa da li posetioci poštuju kodeks oblačenja.

Ovo nam je juče otkrio Željko Popović, predsednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva i Udruženja za zaštitu ostrva Vido, posle sastanka sa gradonačelnicom Krfa Spirodulom Meropi Idreu.

“Gradske vlasti su već naručile novu opremu za plažu i sa nestrpljenjem iščekujemo da stignu”, kaže Popović, a prenosi Mondo.

Prema njegovim rečima turisti više neće moći da šetaju u toplesu i tangama dok mi sa vencima idemo prema Spomen-kosturnici u kojoj su posmrtni ostaci naših vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu.

“Te slike vređale su i meštane i Srbe, ali, na sreću, naši apeli i molbe konačno su uslišeni”, rekao je Popović.

Ležaljke su postavljene ispred restorana, koji je od prošle godine u zakupu hotela “Ikos” u Dasiji, jednog od najluksuznijih u Grčkoj.

“Prošle godine su ležaljke i suncobrane nadomak Spomen-kosturnice postavili zakupci obližnjeg restorana, a ove godine je to umesto njih uradio zamenik gradonačelnika Spiros Neratzis”, tvrdi Popović.

Mnogi Krfljani osudili su taj čin kao nepoštovanje prema stradanju srpskih vojnika u Velikom ratu, a koliko poštovanje većina njih ima prema srpskom narodu, dokazali su mnogo puta.

Predstavnici krfskih vlasti su nam ranije rekli da ležaljke na plaži nisu postavljene radi poslovnih aktivnosti, već da bi služile posetiocima Vida i da su posle mnogo godina platili da se očisti celo ostrvo i uredi put do mauzoleja.

U vodama oko ostrva Vido, u kojima su sahranjeni srpski stradalnici kada više nije bilo mesta na ostrvu, stariji Krfljani nikada nisu pecali, niti su se kupali.

Ali nažalost, bilo je srpskih turista, koji su baš tu, na mestu gde je more najlepše i najčistije, kako su navodili, poželeli da se okupaju.

Izvor: Luftika
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement