Connect with us

Srbija

OD OVE ŠLJIVE SE PRAVI NAJBOLJA SRPSKA RAKIJA: Crvenjača ljutoj kapljici daje najbolju boju i aromu (FOTO)

Published

on

Dragan Jovanović iz Topole već decenijama se bavi voćarstvom, a nadeleko je čuven njegova ljuta kapljica. Pre nekoliko meseci ovaj Šumadinac je u svom selu Zagorici, napravio čak i tekilu, ali kaže da se najbolja srpska rakija ipak pravi od stare sorte šljiva.

„Svako voće koje uspeva kod nas, stavljao sam u veselu mašinu. Mnogi su se čudili kad sam seckao cveće, agavu i pekao rakiju. Ali, definitivno nema bolje rakije nego kd se napravi od crvenjače, to je najbolja i najotpornija sorta, nema bolesti, virusa, veoma otporna koja daje izuzetnu rakiju“, kaže Dragan.

Za ovu sortu kao i još neke stare sorte, metlaš, belošljiva, trnovača, pored izuzetno visoke tolerantnosti na bolesti, karakteristično je i jednostavno razmnožavanje, ali i organski način uzgoja.

Dragan Jovanović sa društvom peče rakiju / RINA

„Razmnožava se tako što se rasađuju samonikli izdanci koji izrastaju oko starih stabala i najbitnije je da se uopšte ne tretira nikakvim preparatima, dakle organska šljiva, potpuno zdrava i bez trunke hemije. Voćnjak se ne obrađuje, u njemu borave svinje kao pre 100 godina“, priča ovaj Topolac.

Njagov zasad broji oko 30 mladih stabala crvenjače, sa kojih je ovog leta ubran prvi rod i jedno staro drvo koje je bilo osnova za rasađivanje mladica. Iako se odgaja u skromnim uslovima, ova šljiva daje od 10 – 100 kilograma plodova po stablu.

Ostane i za svinje da se počaste / RINA

„Ne postoji ni jedna vrsta rakije sa tako prijatnom aromom, od jednog kazana za koji je potrebno 100 kilograma šljiva, izađe oko 18 litara rakije od 20 gradi“, ističe Jovanović.

Pečenje rakije u ovim krajevima okuplja na desetine domaćina, drženje oko limenog kazana neponovljiv je događaj i kako kažu meštani, nema svoju alternativu u nekom od modernih kafića.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement