Connect with us

aktuelno

UKLONJENA DIVLJA DEPONIJA NA FRUŠKOJ GORI: Građani se sami organizovali, nadležni ih ignorisali! (VIDEO)

Published

on

Godinu dana od početka realizacije projekta SmELO – Aktivne Zajednice, udruženje građana Fruškać je uspešno uklonilo divlju deponiju na putu ka jezeru Moharač u fruškogorskom mestu Erdevik i kreiralo održiv model za trajno rešavanje problema malih divljih deponija.

Predsednik udruženja građana Fruškać, Nikola Arežina je istakao: “Možemo konačno da kažemo da smo uspeli i da je moguće trajno ukloniti divlje deponije. Mesne zajednice koje se godinama suočavaju sa ovim problemom do sada nisu imale odgovarajuće rešenje. Nedugo nakon njihovog čišćenja deponije su se ponovo stvarale, te je problem izgledao kao nemoguć za rešiti.”

Smatramo da je pre svega potrebna edukacija meštana koji su najčešće nesvesni štetnosti svojih postupaka. Problem divljih deponija razlikuje se od sela do sela, ali ga je moguće rešiti. Najvažniji faktori u rešavanju ovog problema su:

  1. Posvećenost u rešavanju problema
  2. Edukacija odnosno razgovor sa meštanima
  3. Infrastruktura (postavljanje kontejnera i redovno odnošenje)
  4. Uređenje lokacije u cilju kreiranja nove namene
  5. Praćenje stanja na lokaciji
  6. Kaznena politika kao krajnja mera.

Aktiviranje i rad u zajednici, fokusiranje na problem rezultovalo je permanentnim rešavanjem problema divlje deponije koja se nalazila na toj lokaciji. Uređenjem lokacije, sadnjom medonosnog drveća prošle jeseni i postavljanjem kontejnera koji se redovno prazni više nemamo divlju deponiju na putu ka jezeru.

Mesto je dobilo novu namenu, sada je bivša deponija uređena i postala Šumica za pčele. Za kaznenim merama nije bilo potrebe jer je su meštani prepoznali inicijativu udruženja građana Fruškać.

Simboličan kraj akcije obeležilo je zajedničko farbanje pregradnog bedema na mestu nekadašnje deponije, kako bi se dodatno ulepšala lokacija, na kojoj su učestvovali meštani i članovi Udruženja građana Bruje i Lipa.

Projekat je podržan programom “Aktivne zajednice” Trag fondacije.

Izvor: Luftika
Foto: Printscreen YouTube / Fruškać Volem

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement