Chicago
64°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 3mph N
Humidity: 78%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
SatSunMon
79/61°F
73/57°F
77/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

UHAPŠENA ČETIRI KOSOVSKA POLICAJCA: Pucali na Srbina iz čista mira, EU i SAD osudili incident!

Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Metohiji osudila je ranjavanje kosovskog Srbina kod punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan. Incident je prethodno osudila i Ambasada SAD u Prištini.

Takozvani policijski inspektorat Kosova je pred ponoć objavio da su uhapšena četiri pripadnika policije koji su prethodno suspendovani zbog ranjavanja vatrenim oružjem Srbina na severu Kosova.

Ranije večeras Kancelarija Evropske unije na Kosovu osudila je ranjavanje kosovskog Srbina kod punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan.

“EU na Kosovu osuđuje bezbednosni incident u kojem je u ponedeljak uveče vatrenim oružjem ranjen kosovski Srbin u blizini punkta Kosovske policije na mostu Bistrica u opštini Zvečan. Sve relevantne pravosudne institucije sada treba da sprovedu brzu i temeljnu istragu i da odgovorne privedu pravdi”, navodi se u objavi Kancelarije EU na Tviteru.

Incident je prethodno osudila i Ambasada SAD na Kosovu.

Kosovska policija je najpre u utorak ujutro demantovala umešanost policije u ovaj slučaj, a kasnije je saopštila da je suspendovala četiri policijska službenika za koje se sumnja da su bili umešani, među kojima je jedan koji je možda pucao iz vatrenog oružja.

To je zabrinulo Ambasadu SAD, koja je pozvala na sprovođenje istrage. “Svi građani moraju verovati u transparentnost službenika za sprovođenje zakona i pravosudnog sektora. Podrška Sjedinjenih Država institucijama vladavine prava unapređuje zajedničku viziju demokratske i multietničke države”, rekao je američki ambasador Džefri Hovenir.

Po njegovim rečima, “sve osobe odgovorne za ove kriminalne radnje moraju odgovarati”.

Policija Kosova je u saopštenju navela da je u skladu sa zakonskim procedurama, obavestila Policijski inspektorat Kosova i nadležno tužilaštvo radi daljeg krivičnog postupka.

“Policija Kosova će nastaviti da obavlja službene dužnosti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, obaveštavaće javnost na pravičan i nepristrasan način, bez obzira na to ko je uključen u slučaj i pod kojim okolnostima i neće postupati drugačije, sem u skladu sa zakonima”, dodaje se u njenom saopštenju.

Policija je navela da će blisko sarađivati sa inspektoratom i tužilaštvom, kako bi se utvrdila odgovornost policajaca koji se ne pridržavaju i ne postupaju po najvišim etičkim i profesionalnim standardima. Poto je saopšteno da su uhapšena četvorica suspendovanih policajaca.

PROČITAJTE VIŠE:

Svečlja: Srbin ranjen jer je odbio da stane policiji, četvorici policajaca zadržavanje od 48 sati

Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja je saopštio da su pripadnici kosovske policije pucali na Srbina, na kontrolnom punktu u Zvečanu, zato što nije stao na njihov zahtev, preneo je Lajmi. Svečlja je dodao da je četvorici policajaca, odlukom tužioca, određeno zadržavanje od 48 sati zbog neprijavljivanja slučaja.

“Posle prvih informacija o povredi jednog građanina na putu Leposavić – Zvečan, kosovska policija i kosovski policijski inspektorat započeli su intenzivnu istragu. Prema prvim nalazima istrage, nakon signala policajca da stane, vozač se nije zaustavio već je nastavio u pravcu Zvečana. Nakon toga, policajac je pucao iz pištolja na automobil, pri čemu je povređen M.J.”, napisao je Svečlja u saopštenju.

On je dodao da su policajci u pritvoru zbog sumnje da trojica nisu prijavili slučaj, dok je jedan uključen u slučaj. Rekao je da će se, radi rasvetljavanja svih okolnosti, istraga intenzivno nastaviti, a svi koji su počinili prekršaj suočiće se sa zakonom.

POVEZANE TEME:

HITNA REAKCIJA FSS: Poslato pismo predsedniku UEFA zbog situacije sa Kosovom!

MILATOVIĆ UGASIO NADE SRBA: Nije realno da Crna Gora povuče priznanje Kosova!

”TO JE ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI”: Nemački profesor progovorio o uranijumu, pa prozvao NATO i Stoltenberga!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen YouTube / Kosovo online

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)