Connect with us

aktuelno

UGLEDNI RATNI HIRURG KOJI JE UMRO OD KORONE POGREŠNO LEČEN? Molio anesteziologe da ga vrate na respirator, oni odbili…

Published

on

Ćerka Miodraga Lazića, poznatog ratnog hirurga sa prostora bivše Jugoslavije i bivšeg direktora Urgentnog centra Niš, koji je preminuo 14. aprila od Kovida 19, podnela je prijavu inspekciji Ministarstva zdravlja.

Ona u prijavi zahteva da se lekari u niškom Kliničkom centru koji su bili odgovorni za lečenje njenog oca “adekvatno sankcionišu” zbog “niza nepravilnosti, propusta i grešaka”.

Nina Vujošević je kao odgovorne za “nesavesno lečenje” njenog oca na Klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju, gde je i preminuo, označila pomoćnike direktora KC R. J, inače direktora ove klinike, i D. Lj, načelnika jedinice intenzivne nege na toj klinici. Ona je i sama lekar i zaposlena u niškom KC.

Zgrada niškog Kliničkog centra

Lazićeva ćerka u prijavi, u koju je Danas imao uvid, navodi da su na Klinici za anesteziju, koja inače u vreme epidemije zbrinjava najteže kovid pacijente, postojale “očigledne greške u prijemu, lečenju i ophođenju prema njemu”. Kao jednu od grešaka navodi da je, po odluci R. J, navodno prerano skinut sa repiratora, iako su anesteziolozi porodici govorili da “nije indikovano” da se to učini pre vremena. Stavljen je na respirator 11. aprila rano ujutru, a skinut sutradan posle ponoći, što je uradio mladi anesteziolog, “sa specijalističkim stažom od par meseci, koga je Janković poslao da to uradi”.

– …Kao porodica pacijenta, pokušavamo da utičemo da se ekstubiranje ne učini rano i ugrozi mogućnost oporavka, tim pre što je dr Lazić patio od teškog oblika klaustrofobije, koja je posledica više godina koje je proveo u ratovima kao lekar dobrovoljac, zbog čega nije mogao dugo da trpi kiseoničnu masku, što su svi zaposleni na ovoj klinici vrlo dobro znali. Sve vreme nakon skidanja sa repiratora dr Lazić, … u jako lošem stanju, boreći se za vazduh, molio da ga vrate na respirator, što anesteziolozi ne čine, najgrublje odbijajući pacijentovu poslednju želju, i ne dozvoljavajući mu da učestvuje u sopstvenom lečenju, što je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom- navodi se u prijavi.

Lazićeva smrt je propraćena komemoracijama, sirenama, puštanjem njegove omiljene pesme “Marš na Drinu”, bilbordima ili muralima u više gradova Srbije, Republike Srpske, Crne Gore. U borbi protiv korona virusa  “ponovo je bio na prvoj liniji”, bez obzira što ga je samo dva meseca delilo od penzije, a znao je da je zbog zdravstvenog stanja ugrožen. “

IZVOR:DANAS FOTO: printscreen/YOUTUBE

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement