Connect with us

Srbija

UČENICA IZ NIŠA SPASAVA PLANETU: Programirala robota za nadmetanje 170 zemalja na Olimpijadi u Dubaiju

Published

on

Na Olimpijadi robotike koja se održava krajem oktobra u Dubaiju, takmičiće se i učenica Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” iz Niša – Jelena Zdravković. Ona je programirala robota koji čisti dno okeana.

Zadatak na takmičenju biće upravo prikupljanje što više otpada, kako objašnjava ova učenica. Inače, konkurencija je jaka, jer će se nadmetati timovi iz 170 zemalja.

“Takmičenje se odvija u dve odvojene alijanse, svaka se sastoji od tri države i mi se međusobno takmičimo ko će više da očisti okean za dva minuta”, objašnjava Jelena Zdravković.

Robot će zapravo prikupljati loptice koje predstavljaju zagađivače. Iako je sve samo simulacija, dodaje Zdravkovićeva, robot su napravili po ugledu na realnost.

Mi se međusobno takmičimo ko će više da očisti okean za dva minuta

Jelena Zdravković

Inače, niška učenica je deo tima koji predstavlja Srbiju na takmičenju, a kaže da je izabrana nakon što su u aprilu iz Gimnazije “Kreativno pero” došli u nišku školu i videli radove ovdašnjih učenika.

“Odlučili su da žele još jednog člana tima iz Niša, a škola je odlučila da to budem ja”, govori Zdravkovićeva.

Ova 18-godišnjakinja kaže da se ljubav prema programiranju rodila spontano, od početka školovanja u “Miji Stanimirović”, gde su je prvo zainteresovali računari. Programiranje i “elektro-stvari” će, dodaje, biti i posao kojim će se baviti ubuduće.

Kada su počele pripreme celog tima u Beogradu Jelena je kod napisala vrlo brzo, taj kod je iz mesta proradio

Jelenin nastavnik Goran Lučić

Za takmičenje koje sledi pripremala se tokom leta, kaže njen nastavnik i mentor Goran Lučić, koji kaže da nije imao dileme kada je bio u pitanju njen odabir u srpski tim za međunarodno takmičenje iz robotike.

“Dobili smo delove starih robota, Jelena je na njima vežbala dva meseca. Vežbala je programiranje, uspešno je uradila svoj deo zadatka. Kada su počele pripreme celog tima u Beogradu Jelena je kod napisala vrlo brzo, taj kod je iz mesta proradio” nastavnik Goran Lučić.

PODRŽITE RAD SERBIAN TIMES-a, donirajte putem ovog linka.

TEKST: Južne vesti FOTO: Printscreen/Južne vesti

Advertisement