Connect with us

aktuelno

UBLAŽENE MERE ZA PRVI MAJ: Zabrana kretanja od danas u 18h do subote u 5h, uz jedno novo pravilo

Published

on

Vučić je istakao je da ne isključuje mogućnost da se u toku sledeće nedelje ukine vanredno stanje i da posle toga ne bude policijskog časa.

Govoreći o merama za prvomajske praznike, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da danas, u četvrtak od 18.00 sati počne zabrana kretanja koja će trajati do subote u 5.00.

Cilj je, kako navodi, da se na taj način postigne održanje broja zaraženih ispod pet odsto.

VUČIĆ: Od sledeće nedelje moguće ukidanje vanrednog stanja

Dodaje da će penzioneri moći dvaput dnevno tokom celog dana da budu na ulici.

U subotu i u nedelju zabrana kretanja počeće u 18.00 i trajaće do 5.00. A penzioneri će moći napolje posle 18.00. 

Dodatno pravilo je zabrana okupljanja ljudi. Svako okupljanje više od pet ljudi biće prekršaj.

Vučić je istakao je da ne isključuje mogućnost da se u toku sledeće nedelje ukine vanredno stanje i da posle toga ne bude policijskog časa. 

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je apsolutno preterana rasprava o vanrednom stanju tokom predstojećeg vikenda i 1. maja jer je to poslednji vikend sa zabranom, a može da se desi da “pokvari sve” i dodao da se ne oseća dobro zbog ublažavanja.

Kon je za RTS rekao da su lekari insistirali da bi trebalo izdržati produženi policijski čas tokom vikenda.

“Ono sto je bila ideja je da se potpuno relaksiraju stariji što je, po nama, u ovom trenutku najznačajnije, da im se obezbedi da mogu da hodaju slobodno tokom čitavog perioda, to je bila suština predloga, ako ne računamo da bi se i frekvencija kontakata time sprečila”, rekao je Kon.

KON NIJE SREĆAN: Liberalizacija mera može da pokvari sve

Navodi da je predlog da zabrana traje od četvrtka u 18.00 do subote u 5.00 “kompromisno rešenje” i kom će se, kaže, raspravljati na sednici Kriznog štaba.

“Pretpostavljam da će struka prihvatiti, svako će pojedinačno da se izjasni kako obično i biva. Verovatno će biti tako kako je predloženo”, naveo je Kon.

IZVOR: RTS FOTO: Pixabay

Advertisement