Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 59°F
Wind: 9mph N
Humidity: 60%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/55°F
70/55°F
73/61°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

U SRBIJI OVOGA IMA NA PRETEK I DŽABA JE, A NEMCI GA PAPRENO PLAĆAJU: “Imam u selu šleper, nisam znao da sam milioner!”

Da često podcenjujemo predmete koje imamo u okruženju, pokazuje za većinu Srba neobičan slučaj u nemačkim marketima. Ostatak od klipa kukuruza kojeg u mnogim domaćinstvima u Srbiji ima na pretek, pakovanje od 15 komada prodaje se za čak 8 evra!

Šarolikost dijalekata srpskog jezika donosi i razne nazive za okrunjen klip kukuruza, pa su se na Tviteru pojavili razni nazivi poput komiljka, šapurika, kočanjka ili čutka. U nekim delovima Zapadne Srbije se zove još i okomak, a smtra se da ima na desetine naziva.

Jedan korsnik ove drušvene mreže je podelio šta je video u Nemačkoj:

“U Nemačkoj se prodaju ostaci klipa kukuruza. Komiljka ili kočanjka ili čutka kako se već u kom kraju Srbije zove 15 komada za 8 evra”, stoji u objavi.

Može se koristiti za grejanje, potpalu…

Šapurika je proizvod koji ostaje kada se okruni klip kukuruza. Može se koristiti za grejanje, potpalu, ali je primena u narodu raznolika.

Brojni korisnici na mrežama su u komentarima na inicijalnu objavu iskazali nevericu da se to prodaje po ovoj ceni, a poneki komentari su bili jako duhoviti.

“Šta će im? Za potpalu?”, “Stoji li ova roba na polici gde je toalet papir?”Pa nije valjda da su ostali bez toalet papira?!”, “Čemu služe”, “Imam u selu šleper ovoga, nisam znao da sam milioner”, neki su od komentara na Tviteru.

“Neko vreme sam na selu, ima to svojih mana, ali šta se sve na selu ne plaća, kupuje ili šta se sve u gradu kupuje, a na selu je džabe a razdaljina npr. 5 km… Došli drugari da roštiljamo i kupili ćumur, a ja imam granja da ispečem vola a za još deset mogu da skupim”, dodao je drugi korisnik.

Takođe, jedan komentar donosi objašnjenje za šta se sve može korititi:

“Korišćena kočanjka za: zatvaranje balona i flaša sa rakijom kao čep, loženje vatre, roštilja a posle loze najbolja za pečenje jagnjeta na ražnju, umesto ribaće četke, u toaletu, kada se ostružu paperjaste trošice zavijale se kao cigare”.

Izvor: Kurir.rs Foto: U&A

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!