Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 3 godine ranije

By Sanja Ilić

U SRBIJI IMA NAJMANJE RASISTA U EVROPI: Da li vas iznenađuje istraživanje sa Harvarda?

U interaktivnom projektu Implicit učestvovalo je 288.076 belaca iz Evrope, a cilj je bio da učesnici spoje slike s rečima, te povežu pozitivne i negativne pojmove s prizorima crnih i belih lica

Pitanje rasizma postalo je opet aktuelno, pogotovo posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Americi, gde se u više desetina gradova svakodnevno održavaju protesti. Ovo je u prvi plan “izbacilo” mapu istraživača Harvarda, koji su u periodu između 2002. i 2015. godine sproveli istraživanje u Evropi i gle čuda – izveli zaključak da najmanje rasista ima u Srbiji!

U interaktivnom projektu Implicit učestvovalo je 288.076 belaca iz Evrope, a cilj je bio da učesnici spoje slike s rečima, te povežu pozitivne i negativne pojmove s prizorima crnih i belih lica.

U ispitivanju je, takođe, korišćen Test implicitne asocijacije (IAT) koji meri nesvesne predrasude. Test je proverio koje pozitivne i negativne pojmove Evropljani povezuju s crncima.

Mapa koju prenosimo napravljena je na osnovu rezultata istraživanja i pomenutog psihološkog testa.

Zelena boja na mapi označava nizak nivo rasnih predrasuda, a crvena prikazuje gde su u Evropi rasne predrasude visoko izražene. Nijanse boja prikazuju gradacijski nivo rasnih predrasuda.

Srbija je tako zemlja sa najmanje rasista u Evropi, dok se u komšiluku prema toleranciji izdvajaju Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija. Situacijaje nešto lošija u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Ubedljivo najviše rasnih predrasuda ima u Češkoj i Letoniji, a iza njih su Belorusija, Ukrajina i Moldavija.

TEKST: Serbian Times FOTO: Slobodna Evropa

YOU MAY LIKE