Connect with us

Amerika

U SAN DIEGU POSTOJE SRPSKA ŠKOLA I KULTURNI CENTAR: Vesna maštanja pretvorila u stvarnost (FOTO) (VIDEO)

Published

on

“Stvaranje Srpskog kulturnog centra je rezultat naše zajedničke težnje da srpskoj zajednici San Dijega ponudimo mjesto gdje će se, kroz različite aktivnosti, raditi na očuvanju nacionalnog identiteta i upoznavanjem onih generacija Srba rođenih na američkom tlu sa srpskim jezikom i običajima”, navodi Vesna

U San Diegu, sunčanoj Kaliforniji, svoje mesto pod palmama našao je Srpski kulturni centar osnovan u junu 2019 godine. U pitanju je prva ustanova ne samo u Kaliforniji, nego i na širem području zapadnog dijela SAD, u kojoj se okupljaju naši sunarodnici u cilju njegovanja srpskog jezika, kulture i srpske istorije.

Sve je počelo u ljeto 2018 godine sa idejom Vesne Jovanović, Tuzlanke koja je završila pravo u Sarajevu i koja već 26 godina živi u San Diegu, da se stvori centar koji je, prema inicijalnoj zamisli, trebalo da u svojim prostorijama udomi srpsku školu i biblioteku.

VESNA JOVANOVIĆ: Dobila je snažnu podršku zajednice

Vesnina ideja je odmah naišla na veoma snažnu podršku njenih prijatelja, kao i šireg kruga poznanika.

“S obzirom na nedostatak iskustva u organizovanju i registraciji centra kao neprofitne ustanove, pomoć u savjetima sam potražila kod Iranskog kulturnog centra San Diego. Jedan od njihovih osnivača mi je pružio dragocjene informacije i nesebično prenio iskustva tokom registracije centra prije gotovo trideset godina. Prvi, veoma značajan korak je napravljen. U toku sljedećih godinu dana uspjeli smo da dobijemo sve potrebne dozvole i Kulturni centar je registrovan u junu 2019 godine!, objašnjava rođena Tuzlanka i dodaje da je 12. januara konačno otvorena i počela sa radom Škola srpskog jezika i kulture.

ČLANOVI UPRAVE, UČITELJICE I RODITELJI: Posvećeni srpskom centru

Veliki doprinos su, pored Jovanovićeve, dali i entuzijasti Sanja Nestorović, Milan Jezdić, Vesna Tasić, Mira R. Maja M. Goran R, Sanja B, Dženifer M. Vesna Segos, Nataša Gajić, Aleksandra Nikolova, Marija Petrović, Slobodanka Lotina i Dragana.

Svi oni su zaposleni, imaju porodice i svakodnevne obaveze, ali su prihvatili ideju i nesebično delili svoje vreme i znanje u cilju osnivanja i rada Centra. Neki od njih deo su i uprave centra – Vesna Jovanović, direktor; Milan Jezdic, Vesna Tasić i Sanja B. – članovi uprave.

ODJEK U SRPSKOJ ZAJEDNICI VELIK: Program za sve – od 3 do 22 godine

“Stvaranje Srpskog kulturnog centra je rezultat naše zajedničke težnje da srpskoj zajednici San Dijega ponudimo mjesto gdje će se, kroz različite aktivnosti, raditi na očuvanju nacionalnog identiteta i upoznavanjem onih generacija Srba rođenih na američkom tlu sa srpskim jezikom i običajima”, navodi Vesna.

“Žarka želja za onim sto nam je godinama nedostajalo – a to je težnja da se obogati naš socijalni i duhovni život kroz različite oblike okupljanja – izložbe, književne večeri, koncerte, poetske večeri , biblioteku, filmske
večeri i sl. , napokon je postala stvarnost!”

Kao još jednu bitnu funkciju Centra izdvaja i upoznavanje sugrađana drugih nacionalnosti koje žive u multikulturalnom San Diegu sa doprinosom srpskog naroda svjetskoj kulturnoj baštini.

“U ovom trenutku je Škola srpskog jezika i kulture u okviru Centra smještena u prostorijama Francusko – Američke škole u San Diegu. Predavanja se odvijaju nedjeljom poslije podne. Škola je organizovana sa četiri odjeljenja grupisana po uzrastu 3-22 godine i naša nada i želja je da, generacije koje budu pohađale srpsku školu zavole srpski jezik, da nauče svoje korijene i da sa ponosom predstavljaju svoj narod i baštinu”, zaključuje direktorka ove kulturno-obrazovne ustanove.

Vesnina ideja je u kratkom roku okupila talentovane, stručne
predavače, sa bogatim profesionalnim iskustvom. Oni su kreirali kvalitetan, sadržajan i edukativan školski program, koji se dijelom bazira na udžbenicima odobrenim od strane Ministarstva za dijasporu
republike Srbije.

TEKST: Serbian Times FOTO: Dragan Rakonjac

Advertisement