Chicago, IL
66°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 48%
Pressure: 30"Hg
UV index: 8
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
64°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 66°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 days ago

By Serbian Times

“U RAFI ĆEMO URADITI ONO ŠTO MORAMO”: Netanjahu odbrusio Bajdenu, poručio mu da Izrael nije vazalna država!

Dan pošto je predsednik SAD Džozef Bajden upozorio Izrael da bi veliki napad na milionski palestinski grad Rafu gde su se izbeglice sklonile od izraelskog napada na Pojas Gaze, značio da je “pređena crvena linija”, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas na sastanaku užeg sastava Vlade, zaduženog za bezbednost, rekao da “Izrael nije vazalna država”.

Lider Izraela je na tom sastanku svoje neslaganje s Bajdenom o Rafi uporedio s neslaganjem bivšeg izraelskog premijera Davida Ben Guriona koji je proglasio nezavisnost Izraela 1948. godine uprkos potivljenju tadašnjeg državnog sekretara SAD Džordža Maršala – javlja američki portal vesti „Aksios“.

Netanjahu je članovima svog kabineta rekao da je uvek znao kako da se usprotivi pritisku iz Vašingtona i da će to uraditi ponovo ako je neophodno – piše „Aksios“ pozivajući se na jednog Netanjahuovog saradnika.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Predsednik Vlade Izraela je u intervjuu za američku TV kanal Si-En-Bi-Si (CNBC) rekao da će njegova zemlja uraditi „šta je neophodno“ u Rafi uprkos neslaganju s dugogodišnjim saveznikom SAD.

Netanjahu je potvrdio neslaganje sa Vašingtonom o vojnoj ofanzivi na najjužniji grad u Gazi, ali je ostao čvrsto pri stavu da će ta operacija „biti neophodna“.

„Da, ne slažemo se o Gazi. Bolje reći o Rafi, ali ćemo uraditi ono što moramo da uradimo. Ponekad morate da uradite upravo ono što je neophpdno da se osigura osptanak i budućnost. Ne možemo dalje ako Hamas ponovo preuzme vlast u Gazi“ – rekao je on dodavši da se nadao da će se SAD složiti, ali da on na kraju „mora da zaštiti život nacije“.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je kasnije novinarima rekao da su odnosi s SAD „suštinski, snažni i stabilni uprkos razlici u mišljenjima“ i da su SAD prve stale uz Izrael delom, a ne rečima.

On je to rekao posle izveštaja da će SAD dati Izraelu pomoć u oružju vrednosti jedne milijarde dolara samo nedelju dana pošto je Bajden rekao da je odložio isporuku oružja zbog zabrinutosti da bi se moglo upotrebiti za veliku invaziju na Rafu.

Izraelski ministar odbrane je takođe pozvao Vladu Izraela da donese odluku o posleratnom upravljanju Gazom i rekao da nije dobio odgovor Vlade kada je, ubrzo posle napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, predstavio plan za novu palestinsku upravu koja ne bi bila povezana s Hamasom.

PROČITAJTE VIŠE:

OGLASILA SE BELA KUĆA O PALESTINI: “Ne verujemo da se u Gazi događa genocid, odlučno to odbacujemo!”

BAJDENOVO JAVNO UPOZORENJE IZRAELU: Obustaviće isporuku oružja ako krenu na Rafu!

AMERIKA OBUSTAVILA ISPORUKU 3.500 BOMBI: “Izrael ne treba da napada Rafu, tamo ima milion ljudi koji nemaju gde da odu!”

Izvor: Nova.rs
Foto: EPA/DEBBIE HILL

YOU MAY LIKE