Chicago, IL
37°
Cloudy
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 7mph WNW
Humidity: 54%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
36°F
36°F
36°F
39°F
43°F
MonTueWedThuFri
64°F / 52°F
61°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

U OVA TRI GRADA U NEMAČKOJ ŽIVI NAJVIŠE SRBA: A evo koliko plaćaju hranu, transport, rentu stana…u poređenju sa Srbijom

Način života, standard, ali i budućnost dece svakako su prvi na listi razloga zbog čega se Srbi odlučuju za odlazak u inostranstvo.

Od stotina hiljada Srba na radu u Evropi najveći deo godinama unazad je u Nemačkoj. S druge strane, u Nemačkoj je za naše ljude moguće napraviti listu gradova u kojima živi najviše Srba. To su Minhen, Dortmund i Frankfurt. Iako Nemačka važi za državu u kojoj vlada visok standard života, nije svako mesto podjednako dobro za život. U nekim mestima vlada visoka stopa nezaposlenosti, dok u drugim je iznajmljivanje stana i režije među najvišim u Evropi. Važno je birati i grad u kom je srpska zajednica jaka zbog brže socijalizacije.

U nastavku vam predstavljamo cene života, hrane, prevoza, kupovine nekretnina, plate u ova tri najpopularnija grada i poredimo ih sa aktuelnim cenama u Beogradu.

Minhen

Kao najnaseljeniji grad Bavarske, Minhen je jedan od gradova koji privlači veliki broj Srba. Može se reći da je centar industrije, ali i kulture i obrazovanja. Za neke je veoma značajan i zbog toga što je visoko razvijen i u oblasti ekonomije, ali i turizma. Grad dosta ulaže u ekologiju, pa se može smatrati najčistijim. Minhen je i središte inženjerstva i inovacija, što može pružiti brojne mogućnosti školovanju dece.

Poređenje cena u Beogradu i Minhenu gde je prosečna plata 3.368 (cene su u evrima)

Frankfurt

Nalazi se u oblasti Hesena, a poznat je po reci Majni na kojoj leži. Osim toga, grad je veoma značajan kao sajamski grad i najvažniji finansijski centar Nemačke. Izgledi su veliki da će preuzeti ulogu ekonomskog centra Evrope u narednim godinama. Čak i bez toga ovaj grad važi za jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova Evrope, a ujedno je i središte urbanog dela Nemačke. Sve ukazuje na to da ako unajmite dobar kombi prevoz Frankfurt Beograd nećete pogrešiti.

Poređenje cena u Beogradu i Frankfurtu gde je prosečna plata 3.316 evra (cene su u evrima)

Dortmund

Ako ste se pitali da li i Nemačka ima svoju Silikonsku dolinu, onda bi odgovor bio da je u Dortmundu nešto najbliže ovakvom centru. Iako je u prošlosti bio poznat kao centar teške industrije i proizvodnji čelika i uglja, poslednjih decenija grad se preorijentisao na visoku tehnologiju. Sada se nalazi na listi najpoznatijih proizvođača čipova i sličnih uređaja. Slično tome, ovde posao pronalazi sve više IT inženjera i programera. Ipak, pre nego što unajmite kombi prevoz Dortmund Beograd, znajte da osim IT sektora i industrije, u ovom gradu vlada visoka nezaposlenost, pa ćete možda teško naći posao ako niste iz ove branše. Prosečna plata je 2.511 evra.

Poređenje cena u Beogradu i Dortmundu (cene su u evrima)

Izvor: Mondo Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE