Chicago
34°
Cloudy
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 25°F
Wind: 17mph WNW
Humidity: 91%
Pressure: 29.48"Hg
UV index: 2
SunMonTue
39/34°F
39/32°F
43/30°F

Published 4 weeks ago

By Antonije Kovačević

U OVA TRI GRADA U NEMAČKOJ ŽIVI NAJVIŠE SRBA: A evo koliko plaćaju hranu, transport, rentu stana…u poređenju sa Srbijom

Način života, standard, ali i budućnost dece svakako su prvi na listi razloga zbog čega se Srbi odlučuju za odlazak u inostranstvo.

Od stotina hiljada Srba na radu u Evropi najveći deo godinama unazad je u Nemačkoj. S druge strane, u Nemačkoj je za naše ljude moguće napraviti listu gradova u kojima živi najviše Srba. To su Minhen, Dortmund i Frankfurt. Iako Nemačka važi za državu u kojoj vlada visok standard života, nije svako mesto podjednako dobro za život. U nekim mestima vlada visoka stopa nezaposlenosti, dok u drugim je iznajmljivanje stana i režije među najvišim u Evropi. Važno je birati i grad u kom je srpska zajednica jaka zbog brže socijalizacije.

U nastavku vam predstavljamo cene života, hrane, prevoza, kupovine nekretnina, plate u ova tri najpopularnija grada i poredimo ih sa aktuelnim cenama u Beogradu.

Minhen

Kao najnaseljeniji grad Bavarske, Minhen je jedan od gradova koji privlači veliki broj Srba. Može se reći da je centar industrije, ali i kulture i obrazovanja. Za neke je veoma značajan i zbog toga što je visoko razvijen i u oblasti ekonomije, ali i turizma. Grad dosta ulaže u ekologiju, pa se može smatrati najčistijim. Minhen je i središte inženjerstva i inovacija, što može pružiti brojne mogućnosti školovanju dece.

Poređenje cena u Beogradu i Minhenu gde je prosečna plata 3.368 (cene su u evrima)

Frankfurt

Nalazi se u oblasti Hesena, a poznat je po reci Majni na kojoj leži. Osim toga, grad je veoma značajan kao sajamski grad i najvažniji finansijski centar Nemačke. Izgledi su veliki da će preuzeti ulogu ekonomskog centra Evrope u narednim godinama. Čak i bez toga ovaj grad važi za jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova Evrope, a ujedno je i središte urbanog dela Nemačke. Sve ukazuje na to da ako unajmite dobar kombi prevoz Frankfurt Beograd nećete pogrešiti.

Poređenje cena u Beogradu i Frankfurtu gde je prosečna plata 3.316 evra (cene su u evrima)

Dortmund

Ako ste se pitali da li i Nemačka ima svoju Silikonsku dolinu, onda bi odgovor bio da je u Dortmundu nešto najbliže ovakvom centru. Iako je u prošlosti bio poznat kao centar teške industrije i proizvodnji čelika i uglja, poslednjih decenija grad se preorijentisao na visoku tehnologiju. Sada se nalazi na listi najpoznatijih proizvođača čipova i sličnih uređaja. Slično tome, ovde posao pronalazi sve više IT inženjera i programera. Ipak, pre nego što unajmite kombi prevoz Dortmund Beograd, znajte da osim IT sektora i industrije, u ovom gradu vlada visoka nezaposlenost, pa ćete možda teško naći posao ako niste iz ove branše. Prosečna plata je 2.511 evra.

Poređenje cena u Beogradu i Dortmundu (cene su u evrima)

Izvor: Mondo Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!