Connect with us

Dijaspora

U KRALJEVSKOM DRUŠTVU! Vesna je prva Srpkinja član Britanskog kraljevskog udruženja književnika

Published

on

Britansko-srpska književnica Vesna Goldsvorti (Goldsworthy) postala je član Kraljevskog udruženja za književnost, prva Srpkinja kojoj je to pošlo za rukom u dva veka, koliko društvo postoji.

Ovo priznanje ima veliki značaj za našu autorku jer dolazi od jednog od najprestižnijih književnih društava na svetu.

Ove godine izabrano je 29 novih saradnika iz čitave književne lepeze. Među njima su čuvena scenaristkinja i glumica Ema Tompson, zatim Kresida Kovel, Zejv Ešton, Ana Brns i Reni Edo Lodž. Svi novi članovi su anonimno izabrani od postojećih članova.

-Britanija je bila dom nekih od najvećih srpskih pisaca prošlog veka – Crnjanskog i Pekića – ponekad srećnog, ponekad nesrećnog doma za njih, kao što znamo. Ja sam deo nove generacije, britanske generacije, ako želite. Oduševljena sam ovim priznanjem kao srpski pisac koji piše na engleskom, kaže Vesna i dodaje da će potpisati svitak, pristupnicu Kraljevskom udruženju olovkom čuvenog Bajrona.

Treba istaći da su pre nje, među značajnim članovima bili jedan Jejts, Tomas Hardi, Henri Džejms, Bernard Šou i Radjard Kipling.

Među Vesninim delima koja su je preporučila za članstvo navedeni su roman “Gorski” i njeni memoari “Černobilske jagode” (Chernobil Strawberries). “Gorski” je svojevremeno bio BBC-jeva knjiga nedelje, dok su “Černobilske jagode” serijski objavljivane u Tajms magazinu (The Times).

Beograđanka Vesna Goldsvorti, pisac i pesnik, živi u Engleskoj od 1986. Gostujući na BBC Radiju govorila je o iskustvu autora rođenih u inostranstvu koji rade u Britaniji.

Vesna je profesor kreativnog pisanja na univerzitetima u Eketeru i Ist Anglia. Ona nastavlja tradiciju renomiranih srpskih pisaca koji su živeli u Londonu.

Izvor: Britić Foto: Women`s Prize For Fiction

Advertisement