Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 22:49

By admin

GRADONAČELNIK MAJAMIJA: Bajden treba da bombarduje Kubu kao Klinton Jugoslaviju 1999!

Gradonačelnik Majamija Fransis Suarez pozvao je Džozefa Bajdena, predsednika Sjedinjenih Država, da primeni vojnu opciju protiv režima u Havani i izvrši vazdušne udare kako bi podržao antikomunističke proteste na ovom karipskom ostrvu. Suarez (43), advokat rođen u Majamiju, čiji je otac emigrirao sa Kube, rekao je za Foks njuz da bi Bajden trebalo da uzme u obzir vojnu opciju.

– Ono o čemu bi sada trebalo razmišljati je koalicija potencijalnih vojnih akcija na Kubi, slična onome što se dogodilo ranije kada su na vlasti bili republikanci i demokrate. Mislim na invaziju Paname, koja je izvršena pod administracijom Džordža H. W. Buša, i bombardovanje Jugoslavije tokom rata na Kosovu 1999. Oni su svrgnuli Norijegu i ta zemlja je decenijama imala mirnu demokratiju, a predsednik Bil Klinton je na Kosovu vazdušnim udarima sprečio humanitarnu krizu – rekao je Suarez.

Gradonačelnik se potom u izjavi za dnevnik Majami herald povukao, rekavši kako se ne zalaže za bombardovanje jer on nije vojni ekspert. Na zvukove ratnih bubnjeva sa Floride brzo su reagovali Rusija, Kina i Iran, apelujući na Ameriku da se ne meša u unutrašnje stvari Kube kako ne bi došlo do eskalacije nemira. U Moskvi je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da je Kremlj naglasio da je neprihvatljivo strano mešanje i druge destruktivne radnje koje destabilizuju Kubu.

U Pekingu je Džao Liđen, portparol ministarstva spoljnih poslova, rekao da je “američki embargo glavni uzrok nestašice lekova i energenata na Kubi”. Said Hatibzadeh, portparol iranskog šefa diplomatije, rekao je da su SAD najveći krivac za većinu problema sa kojima se suočava kubanski narod.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez je rekao da su 11. jula bili neredi i vrlo ograničeni poremećaji, a da su “oportunisti” iskoristili vrlo teške uslove u kojima Kubanci danas žive. On je, međutim, naglasio da tog dana “nije bilo socijalne eksplozije na Kubi”.

– Nije bilo socijalne eksplozije zbog volje našeg naroda i zbog podrške našeg naroda revoluciji i njenoj vladi – rekao je ministar. U Havani je potvrđeno da je jedna osoba nastradala u protestima. To je Dijubis Lorensio Tejeda (36), koji je poginuo u obračunu sa policijom u predgrađu Havane.

Zabranjen pristup društvenim mrežama na Kubi

Kubanske vlasti zabranile su pristup društvenim mrežama, uključujući Facebook i WatsApp, saopšteno je iz kompanije za globalni nadzor interneta “Net bloks” sa sedištem u Londonu. Na listi društvenih mreža kojima je teško pristupiti, nalaze se još i Instagram i Telegram.

Izvor: Kurir.rs Foto: Fox Business

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!