Connect with us

Amerika

U ČIKAGU DONETA ODLUKA: Za februar zakazan vanredni sveamerički crkveni Sabor na Floridi, svih 5 vladika za jednim stolom

Published

on

Na sednici Episkopskog saveta SPC za severnu, srednju i južnu Ameriku koja je održana u Čikagu doneta je odluka da se održi Veliki crkveno-narodni sabor 29. februara 2020. u crkvi Svetog Đorđa u Klirvoteru na Floridi. Odluku je doneo Savet u punom sastavu, a na sednici u učestvovali su episkopi iz SAD: Longin, Irinej i Maksim, te vladike, kanadski Mitrofan i buenosajreski i južnoamerički Kirilo.

Nakon nesporazuma koji su usledili posle letošnjeg Sabora u Čikagu, na kome je promenjeno ime američkih eparhija Srpske pravoslavne crkve i iznet predlog novog Ustava, te reakcije dvojice vladika, kanadskog Mitrofana i buenosajreskog Kirila, koji nisu bili pozvani na sastanak, pronađeno je kompromisno rešenje, tako da će na Saboru u Floridi učestvovati sva petorica vladika sa američkog kontinenta.

NAĐENO KOMPROMISNO REŠENJE: Vladike na sednici Episkopskog saveta u Čikagu

Sednica Episkopskog saveta na kojoj je doneta odluka o sazivanju novog Sabora sazvana je posle reakcije Sinoda SPC koji je zahtevao da se Sabor održi najkasnije do 1. marta iduće godine.

Sinod je između ostalog tražio i da se stave van snage odluke koje je Sabor usvojio letos, a tiču se ustrojstva eparhija SPC u SAD, što je Episkopski savet i usvojio…

“Episkopi članovi Episkopskog saveta za Severnu, Srednju i Južnu Ameriku imaju čast da saopšte da usvajaju odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda koja glasi: „Staviti van snage sve odluke Crkvenog sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi…. koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području

Složivši se sa ovom odlukom Sinoda, Episkopski savet SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, saopštava da je našoj Svetosavskoj Crkvi jedinstvo važnije od svega drugog te saziva vanredni Crkveni sabor za 29. februar 2020. godine u Klirvoteru, Florida, koji će izvršiti odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda.” – piše u saopštenju koje je izdao Episkopski savet.

Na odluku Sinoda do ovog saopštenja nije bilo zvaničnih reakcija od trojice američkih vladika, ali ono što se moglo čuti iz redova njima bliskih jeste da “nikakve odluke nisu donesene, te samim nisu ni mogle biti stavljene van snage”.

-Na Saboru je predstavljen predlog novog Ustava koji je poslat Sinodu na uvid, ali se o njemu nije glasalo. Nesporazum je nastao zbog činjenice da su episkopi američki tim predlogom tražili da se eparhije u SAD pravno odvoje od onih u Kanadi i Južnoj Americi, ne bi li ih uskladili sa pozitivnim zakonskim propisima u SAD. Iz tog razloga na Sabor nisu pozvane vladike Mitrofan i Kirilo”, kaže naš sagovornik, dobar poznavaoc prilika u eparhijama SPC u SAD, koji dodaje da će novi Sabor biti prilika da se ti nesporazumi razreše.

Kako Serbian Times saznaje, ključnu ulogu u obnavljanju dijaloga obavio je vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Login Krčo, koji je posredovao u okupljanju Episkopskog saveta i direktnim kontaktima sa vladikama kanadskim i buenosajreskim primirio strasti i povratio poljuljano jedinstvo SPC na američkom kontinentu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula

Advertisement