Chicago
12°
Sunny
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: 0°F
Wind: 9mph W
Humidity: 43%
Pressure: 30.42"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/3°F
10/9°F

Published 15:38

By Antonije Kovačević

U ČIKAGU DONETA ODLUKA: Za februar zakazan vanredni sveamerički crkveni Sabor na Floridi, svih 5 vladika za jednim stolom

Na sednici Episkopskog saveta SPC za severnu, srednju i južnu Ameriku koja je održana u Čikagu doneta je odluka da se održi Veliki crkveno-narodni sabor 29. februara 2020. u crkvi Svetog Đorđa u Klirvoteru na Floridi. Odluku je doneo Savet u punom sastavu, a na sednici u učestvovali su episkopi iz SAD: Longin, Irinej i Maksim, te vladike, kanadski Mitrofan i buenosajreski i južnoamerički Kirilo.

Nakon nesporazuma koji su usledili posle letošnjeg Sabora u Čikagu, na kome je promenjeno ime američkih eparhija Srpske pravoslavne crkve i iznet predlog novog Ustava, te reakcije dvojice vladika, kanadskog Mitrofana i buenosajreskog Kirila, koji nisu bili pozvani na sastanak, pronađeno je kompromisno rešenje, tako da će na Saboru u Floridi učestvovati sva petorica vladika sa američkog kontinenta.

NAĐENO KOMPROMISNO REŠENJE: Vladike na sednici Episkopskog saveta u Čikagu

Sednica Episkopskog saveta na kojoj je doneta odluka o sazivanju novog Sabora sazvana je posle reakcije Sinoda SPC koji je zahtevao da se Sabor održi najkasnije do 1. marta iduće godine.

Sinod je između ostalog tražio i da se stave van snage odluke koje je Sabor usvojio letos, a tiču se ustrojstva eparhija SPC u SAD, što je Episkopski savet i usvojio…

“Episkopi članovi Episkopskog saveta za Severnu, Srednju i Južnu Ameriku imaju čast da saopšte da usvajaju odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda koja glasi: „Staviti van snage sve odluke Crkvenog sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Severnoj i Južnoj Americi…. koje se tiču ustrojstva srpskih pravoslavnih eparhija na tom području

Složivši se sa ovom odlukom Sinoda, Episkopski savet SPC u Severnoj, Srednjoj i Južnoj Americi, saopštava da je našoj Svetosavskoj Crkvi jedinstvo važnije od svega drugog te saziva vanredni Crkveni sabor za 29. februar 2020. godine u Klirvoteru, Florida, koji će izvršiti odluku Svetog Arhijerejskog Sinoda.” – piše u saopštenju koje je izdao Episkopski savet.

Na odluku Sinoda do ovog saopštenja nije bilo zvaničnih reakcija od trojice američkih vladika, ali ono što se moglo čuti iz redova njima bliskih jeste da “nikakve odluke nisu donesene, te samim nisu ni mogle biti stavljene van snage”.

-Na Saboru je predstavljen predlog novog Ustava koji je poslat Sinodu na uvid, ali se o njemu nije glasalo. Nesporazum je nastao zbog činjenice da su episkopi američki tim predlogom tražili da se eparhije u SAD pravno odvoje od onih u Kanadi i Južnoj Americi, ne bi li ih uskladili sa pozitivnim zakonskim propisima u SAD. Iz tog razloga na Sabor nisu pozvane vladike Mitrofan i Kirilo”, kaže naš sagovornik, dobar poznavaoc prilika u eparhijama SPC u SAD, koji dodaje da će novi Sabor biti prilika da se ti nesporazumi razreše.

Kako Serbian Times saznaje, ključnu ulogu u obnavljanju dijaloga obavio je vladika novogračanički i srednjezapadnoamerički Login Krčo, koji je posredovao u okupljanju Episkopskog saveta i direktnim kontaktima sa vladikama kanadskim i buenosajreskim primirio strasti i povratio poljuljano jedinstvo SPC na američkom kontinentu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!