Connect with us

Amerika

NEOBIČNO PREDAVANJE U ČIKAŠKOJ CRKVI: Vladika matematičar uz pomoć table i flomastera dokazivao postojanje duha svetoga

Published

on

U Crkvi Svetog vaznesenja u Čikagu akatist je služio vladika buenosajreski Kirilo, a sasluživali su lokalni sveštenici.

Nakon akatista, usledilo je predavanje vladike Kirila, jednog od članova Episkopskog saveta SPC za Severnu i Južnu Ameriku, na temu “Religija i nauka, istine i zablude Darvinove teorije”.

Vladika, koji je po profesiji magistar matematike, na slikovit način, koristeći školsku tablu i flomaster, dijagrame i matematičke formule, dokazivao je postojanje sveta koji se nalazi izvan domena materijalnog, ali ne i racionalnog, a njegovi “aksiomi” izazivali su naizmenične salve smeha i aplauza među prisutnima.

AKATIST: Služba u crkvi Svetog vaznesenja u Čikagu

Predavanje je imalo i svoje “treće poluvreme”, koje je posle zvaničnog dela nastavljeno razgovorom vladike sa vernicima u prostorijama kluba pri Crkvi Svetog vaznesenja.

Prisustvo vladike Kirila u eparhiji gračaničkoj i srednjezapadnoameričkoj bio je i dobar znak da su prevaziđeni nesporazumi između vladika iz SAD sa jedne, te njega i vladike kanadskog Mitrofana, sa druge strane, što je on u razgovoru potvrdio autoru ovog teksta.

NESPORAZUMI PREVAZIĐENI: Vladika buenosajreski i južnoamerički Kirilo Bojović

Svojevremeno je pismo vladike Kirila upućeno “sabraći arhijerejima Longinu, Irineju, Mitrofanu i Maksimu”, izazvalo veliku pažnju u javnosti i visokim crkvenim krugovima.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: A. Kovačević/Zoran Stojaković/Youtube

Advertisement