Chicago
37°
Partly Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 75%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
43/36°F
39/28°F
45/34°F

Published 8 months ago

By admin

U CENTRU BEOGRADA PEĆINA STARA 13 MILIONA GODINA: Koristili je Rimljani, a Karađorđe je iz nje krenuo u pohod na Turke

Pod Beogradom je desetine kilometara laguma, pećina i hodnika. Uz zemunske lagume, misterija se krije i ispod Tašmajdana. Ispod današnjeg parka nalaze se tuneli koji su nekada bili kamenolom, sklonište od neprijatelja, štab Vermahta, ledara…

Ispod parka u samom centru Beograda je pećina stara 13 miliona godina. U doba Rimljana odatle je vađen kamen za gradnju kuća, palata, sarkofaga, grobnica, hramova, vodovoda…

U vreme Turaka bila je poznatija kao “šalitrena pećina”. Tašmajdanska šalitra od koje se pravio barut bila je jedna od kvalitetnijih u Evropi.

Tokom 19. veka pećina je često sklonište od turskih i austrougarskih topova. Za vreme opsade Beograda 1806. godine, u pećini je logorovao Karađorđe. Odatle je sa konjanicima krenuo u napad na Turke.

Nacističko sklonište

“Lerova pećina” bila je sklonište nekadašnjeg generala Vermahta i inicijatora šestoaprilskog bombardovanja Jugoslavije, Aleksandra fon Lera. Projektovao ju je ratni zarobljenik, češki arhitekta Jakov Bezlaj, koji je sa porodicom živeo u Jugoslaviji.

NACISTIČKO SKROVIŠTE: Lerova pećina

– Nemci kad su okupirali Beograd 1941. godine počeli su sa gradnjom rezervnog komandnog mesta tj. njihovog skloništa, njihovog rezervnog štaba. I to je, čitav taj prostor ima negde oko hiljadu kvadrata, gde su bile kompletne prostorije za rad komandnog oficirskog kadra i jedno manje obezbeđenje. Znači, da je ovaj objekat imao agregat, imao struju, imao telefonske parice, grejanje, sve ono što treba jednom savremenom objektu da bi se u njemu moglo živeti – navodi Vidoje Golubović, hroničar Beograda.

Fabrika leda

Ovde je moglo da boravi hiljadu ljudi, a bilo je hrane i vode za šest meseci. Posle Drugog svetskog rata, pećina je postala fabrika leda.

Treći deo kompleksa je neuređeni prirodni deo pećine i prostire se ispod restorana “Poslednja šansa”. Spominje je putopisac Feliks Kanic, koji je u Srbiji boravio između 1860. i 1864. godine.

FABRIKA LEDA: Tuneli ispod Tašmajdanskog parka

Prostorije ovog zamršenog kompleksa raspoređene su nasumično ispod samog bazena i Tašmajdanskog parka, a tamo je zabranjen ulaz. Neki od hodnika su posle Drugog svetskog rata zazidani jer se strahovalo da su minirani. Od maja 2016. godine, ključevi pećine su povereni Beogradskoj tvrđavi, prenosi RTS.

Poseta tokom manifestacija

– Ovaj prostor iziskuje ogromnu količinu finansijskih sredstava koja se mora uložiti za osvetljenje, raščišćavanje, tako i za ventilaciju. Takođe, neophodno je adekvatno obezbediti prostor i instalaciju kako bi ostvarili potpuni potencijal, turistički potencijal ovog prostora – naglašava Simona Stanković, pi-ar JP “Beogradska tvrđava”.

Pećine su otvorene za posetioce u vreme manifestacije Dani evropske baštine i tokom proleća, u okviru programa Dani Beograda.

Izvor: Blic Foto: Wikimedia Commons / RTS

YOU MAY LIKE

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)