Chicago
59°
Mostly Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph N
Humidity: 63%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/54°F
75/61°F
79/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

U BEOGRADU IMA STAN I KUĆU, ALI…Gorštak Milan živi u šatoru na planini, bez igde ikoga!

Obnovio dedovinu i kaže da na selu i od sela može i te kako da se živi. Veli, u grad se ne vraća, a jedino što mu fali jeste devojka rada da sa njim u toj lepoti stvara porodicu.

Gorštak Milan iz Beograda ima 31 godinu i živi u Šatri, ali ne svadbarskoj i cirkuskoj, nego onoj topličkoj – u selu Šatra, lepom, ali zapuštenom.

Milan Vasiljević je, naime, pre tri godine odlučio da napusti Beograd i preseli se na dedovinu, uz samu administrativnu granicu s Kosmetom.

Vodu je doveo sa daljine od četiri kilometra, s mesta odakle su je njegovi pradeda i čukundeda generacijama dovlačili volovima i za imanje, i za stoku, kuvanje, kupanje i piće.

Bio je to težak život, a jedino što je pradeda ostavio u amanet bile su reči: Deco, samo vodu dovedite.

Iako je rođeni Beograđanin, gde ima, kako kaže, i roditeljsku kuću i stan, odlučio se za povratak na dedovinu jer je, kaže, život u Beogradu već video kakav je i da sebe više ne može ni da zamisli da radi od 9 do 5 u nekoj kancelariji i firmi.

Ispričao je i da je sebi jednom prilikom rekao: Tebi je sloboda najvažnija.

Ovde je, kaže, shvatio da čovek može da živi od svog rada, svog imanja i svoje zemlje i zato mu je drago što se vratio i oživeo svoju dedovinu u topličkom selu Šatra, u kojem je jedini stanovnik.

Najviše od svega bi voleo da tu osnuje porodicu, da nađe devojku koja je rada da s njim stvara, gradi i živi u prelepoj Šatri, jer jedino što tom selu fali, naglašava, jeste dečja graja. Sve ostalo je prelepo.

Na pitanje šta Šatri ipak fali a što bi on želeo, kaže da je to jedan kvalitetniji put, iako ne silazi često među ljude, čisto da ne arči kola koja ima. Što se tiče vode, taj san svojih predaka je ispunio a njeno dovođenje, papreno skupo, omogućilo je i finansiralo upravo ono što rađa i raste na dedinom imanju.

Milan, koji na glavi nosi šajkaču kao naši stari, kaže i da se tu na dedovini pronašao, vratio svojim korenima i voleo bi da baš tu odgaja svoju decu jednog dana, da im se posveti celim bićem pošto je to u gradu poput Beograda u današnje vreme nemoguće.

Fizički rad na selu, u štali i na zemlji jeste težak ali mu ta vrsta umora ne smeta za razliku od gradskog koji je iskusio i shvatio da mu se ne dopada i da to nije mesto na kom bi želeo da stvara porodicu.

Milan je mlad i vredan, lepo vaspitan, obrazovan, i ima zavidno imanje, dedovinu koju je obnovio. Voćnjake i voće u čijoj mu berbi zdušno pomaže otac penzioner bez koga bi, veli, teško išlo u jeku teških sezonskih poslova.

Od životinja drži kokoške koje se slobodno kreću svud unaokolo i bukvalno se hrane same, kao i zečevi – ograda je nepotrebna jer komšiju nema nijednog pa njegove živuljke ne smetaju nikom.

Kad je reč o kozama koje drži samo njih mora da pripne jer umeju da mu nagrde voće.

Plan mu je da proširi poslove na imanju, da nabavi još koka da može da prodaje prava planinska jaja, zdrava, od živine koja se sama hrani unaokolo i šeta po ceo dan, da vide ljudi šta je pravo jaje.

U grad, veli, ne planira da se vraća, u Šatri je pronašao sebe i dobro mu je tu gde je. Podseća i da je njegov pradeda doslovno oterao svoju decu u grad misleći da će im biti lakše da se tamo zaposle i žive, ali evo posle samo dve generacije desilo se da on bude taj koji se vraća na imanje predaka i obnavlja zapušteno, što bi svakome, ko ima dedovinu, toplo preporučio.

PROČITAJTE VIŠE:

ALBANKA ZAMENILA TIRANU SRPSKIM SELOM: Došla zbog ljubavi, rodila blizance, a evo šta kaže o svekrvi!

SRPSKO SELO, LEPŠE OD LONDONA: Rus pronašao svoje parče raja, a evo zašto je postao popularan u našoj zemlji!

“DECO, SVRATITE DA ME ZAGRLITE, MOJA SE SVETLOST GASI”: Potresno pismo deda Ljubomira sinovima koji žive u inostranstvu!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Youtube/ Povratak na selo

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!