Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

TVITER JE MOJ! Elon Musk kupio društvenu mrežu za 44 milijarde $, a onda najavio promene

Vlasnik “Tesle” Ilon Mask kupio je danas kompaniju Tviter za 44 milijarde dolara, a neposredno po kupovini, nakon što je Tviterov bord direktora jednoglasno odobrio njegovu ponudu, objavio je i saopštenje.

Mask je nagovestio, a u nekim slučajevima i jasno rekao do kakvih će sve promena doći na Tviteru ako preuzme kompaniju, uključujući popuštanje u slučajevima moderacije sadržaja platforme, stavljanje algoritama platforme na otvoreni izvor, eliminisanje botova i autentifikaciju stvarnih ljudi na platforma.

„Sloboda govora je temelj funkcionalne demokratije, a Tviter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva“, rekao je Mask u saopštenju. „Takođe želim da Tvitter učinim boljim nego ikad tako što ću poboljšati proizvod novim funkcijama, učiniti algoritme otvorenim kodom za povećanje poverenja, pobediti spam botove i potvrditi autentičnost svih ljudi. Tviter ima ogroman potencijal – radujem se saradnji sa kompanijom i zajednicom korisnika kako bismo ga otvorili.”

Transakciju od 44 milijarde dolara jednoglasno je odobrio Tviterov odbor i očekuje se da će se zatvoriti ove godine pod uslovom odobrenja akcionara Tvitera i drugih regulatornih odobrenja.

„Prema uslovima sporazuma, akcionari Tvitera dobiće 54,20 dolara u gotovini za svaku deonicu običnih akcija Tvitera koju poseduju nakon zatvaranja predložene transakcije“, navodi se u saopštenju Tvitera. „Kupovna cena predstavlja premiju od 38% u odnosu na završnu cenu akcija Tvitera 1. aprila 2022, što je bio poslednji trgovački dan pre nego što je g. Mask otkrio svoj udeo od oko 9% u Tvitteru.

Zanimljiva je i izjava bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je, upitan da li će se sada vratiti na Tviter, nakon što je sa njega izbačen u vreme predizborne kampanje 2020.godine, rekao da “neće, već će se ubuduće oglašavati samo na svojoj socijalnoj mreži”, nedavno pokrenutoj Truth social.

Tekst: Daily Wire Foto: MSNBC

YOU MAY LIKE