Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

SRBIJA PRODAJE MUNICIJU UKRAJINI? Njujork Tajms objavio kontroverzan izveštaj, Putin upoznat sa problemom!

Prema navodima američkog lista Njujork Tajms, američki dobavljači naoružanja već duže vreme sarađuju sa fabrikama municije u istočnoj Evropi kako bi pomogli ukrajinskoj strani u ratu. Jedna od zemlja iz kojih dolazi oružje na front je i Srbija.

U tekstu se navodi da je jedna od kompanija uključenih u pronalaženje fabrika koje mogu da proizvode „nestandardno“ oružje i municiju Florida Ultra Defense, koja sarađuje sa proizvođačima oružja u Rumuniji, BiH, Srbiji, Slovačkoj, Češkoj i Bugarskoj.

O ovoj temi se takođe bavi i zagrebački Jutranji list, koji navodi da u čitavom poslu učestvuje kragujevačka „Zastava“.

“Uloga Srbije u tom projektu je interesantna jer tako radi protiv Rusije posrednim slanjem oružja i municije Ukrajini. Ova informacija baca novo svetlo na proces pritiska na Beograd da uvede sankcije Moskvi. Prodaja municije, a verovatno i drugog naoružanja za odbranu Ukrajine, mogući je faktor usporavanja izolacije Srbije zbog neusklađenosti spoljne politike. Moskva je svakako upoznata sa učešćem Srbije u naoružavanju Kijeva, ali je verovatno prinuđena da prihvati takvu igru jer je svesna da ne može da zaustavi Aleksandra Vučića u ovom unosnom poslu”, piše u tekstu hrvatskog “Jutarnjeg lista”.

Istovremeno, navodi se da je u toku je modernizacija ukrajinskog arsenala isporukom novih vrsta naoružanja po standardima NATO-a, kao i obuka ukrajinskih trupa.

“Na neidentifikovanoj lokaciji u Poljskoj, ukrajinski artiljerci uvežbavaju upotrebu američkih haubica kalibra 155 milimetara dometa do 40 kilometara. SAD i partneri, nakon što su odbranili Ukrajinu od prvog ruskog napada, sada postepeno uvode „standardnu municiju“, u skladu sa standardima NATO-a, jer se u tom slučaju smanjuje zavisnost od, recimo, Srbije, što je važno u svetlu očekivanog nastavka sukoba, i naknadnog uređenja bezbednosne arhitekture u Ukrajini i Crnom moru”, navodi se u tekstu Njujork Tajmsa.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube

YOU MAY LIKE