Connect with us

Amerika

TUŽBA ZA GRADONAČELNICU VAŠINGTONA ZBOG ULIČNOG MURALA: Natpisom “Black lives matter” favorizuje jednu rasu na račun drugih!

Published

on

Tužba je usledila zbog toga što je omogućila da se u blizini Bele kuće oslikaju ulice severno od Trga Lafajet s natpisom “Black Lives Matter” u žutoj boji

Grupa aktivista tužila je gradonačelnicu Vašingtona Mjuriel Bauser zbog toga što je, nakon što je preimenovanja Trga Lafajet blizu Bele kuće u “Trg crni životi su važni”, dozvolila, ohrabrila i na kraju angažovala lokalne umetnike da oslikaju ulice severno od pomenunog trga s natpisom “Black Lives Matter” u žutoj boji.

Ona je na taj način, kako piše u tužbi, suprotno Prvom amandmanu favorizovala jednu rasu i jedno uverenje na uštrb druge.

GRADONAČELNICA VAŠINGTONA: Tramp je nazvao nekompetentnom

Tužba je stigla otprilike nedelju dana od kako je “nanela štetu poreskim obveznicima države Vašington”.

Glavni argument u žalbi otkucanoj na 51. stranici, koja je podneta američkom Okružnom sudu za okrug Kolumbia, kaže da Bauserova krši odredbu Ustava podržavajući jednu rasu na konto druge.

“Oznaka “Black Lives Matter” govori o tome da su crnci favorizovana rasa grada DC-a, što je, naravno, rasistička tvrdnja demokrate koja uporno odbija da razmišlja logički”, navodi se u tužbi.

UMETNICI I DEMONSTRANTI NA DELU: Farbaju uz saglasnost i podršku Bauserove

Iz kabineta gradonačelnice još uvek nema odgovora na tužbu.

Trojica sastavljača pravnog dokumenta predložili su joj da postavi nove natpise “plavi životi su važni” misleći na poštovanje sprovođenja zakona od strane policije ili “zeleni životi su važni“, aludirajući na čast Nacionalne garde.

Inače, Trg Lafajet blizu Bele kuće, nazvan je po francuskom markizu De Lafajet, heroju Američkog rata za nezavisnost i kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi zapovednik Nacionalne garde. Ispisana ulica se prostire od tog trga nekoliko blokova dalje, ka 16. Aveniji, jedne od glavnih gradskih saobraćajnica.

Predsednik SAD Donald Tramp je za gradonačelnicu Mjuriel Bauser rekao da je “nekompetentna” i dodao da ju je Nacionalna garda spasila od “velikog sramoćenja” po izbijanju nemira zbog smrti Džordža Flojda.

IZVOR: Washingtontimes/Serbian Times FOTO: Printscreen

Advertisement