Chicago
75°
Partly Cloudy
6:36 am6:50 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 1mph SE
Humidity: 61%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
FriSatSun
75/63°F
73/59°F
70/59°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

TUGA MEĐU SRBIMA U ĐAKOVICI: Upokojila se mati Tektista, velika čuvarka srpstva i igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice!

Upokojila se mati Teoktista! Tužna vest ophrvala je u ponedeljak uveče najpre Srbe rodom iz Đakovice, gde je ova hrabra i puna ljubavi monahinja bila igumanija manastira Uspenja Presvete Bogorodice i čuvar srpstva u gradu podno Paštrika i Prokletija, a potom i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji kao i širom centralne Srbije. Sve koji su o njoj i njenim delima čuli barem i dve-tri reči.

U manastirskoj crkvi u Đakovici, episkop raško-prizrenski Teodosije služio je juče ujutru liturgiju i mali pomen igumaniji. Kako je saopštila eparhija, mati Teoktista (Poleksija Kastratović) svojim duhovnim likom, podvigom, ljubavlju, verom i molitvom ostavila je neizbrisiv trag u dušama svih koji su imali čast da je upoznaju. Upisala se za vreme svog zemaljskog života u večnu knjigu života Hrista Spasitelja, kome je posvetila svoj život.

-Mati Teoktista je rođena 12. jula 1936. u đakovičkom selu Biteš kao najmlađe od šestoro dece pobožne porodice Kastratović. Na krštenju od kuma crkvenjaka dobila je ime Poleksija – piše u njenoj biografiji.

Školovala se u Beranama, Peći i Višegradu, a u Prizrenu završila Pedagošku akademiju i radila kao učiteljica. Posle 22 godine rada dobila je otkaz jer je umesto Komunističke partije izabrala Crkvu. S blagoslovom tadašnjeg episkopa Pavla dolazi u hram Uspenja u Đakovici i ostaje naredne četiri decenije.

Teške godine rata 1998-1999, kao i posleratne, provela je uz crkvu u Đakovici u kojoj je pružala utočište nevoljnicima i hrabrila narod. U to vreme joj se pridružilo još pet starijih žena Srpkinja iz Đakovice koje su pod zaštitom Kfora živele pri svetinji. U martovskom pogromu 2004. crkva i parohijska kuća u kojoj su živele potpuno su uništene. Evakuisane su u Visoke Dečane. Posle pet godina, 26. aprila 2009, vratile su se u Đakovicu u obnovljen parohni dom. U međuvremenu je započela obnova hrama koji je završen 2011. kada je crkveni kompleks proglašen manastirom. Tada je sestra Poleksija dobila ime po prepodobnoj Teoktisti Paroskoj i imenovana za igumaniju.

PROČITAJTE VIŠE:

Vratiće se Srbi

Za sve raseljene Đakovčane koji su morali da napuste svoj grad bila je kandilo koje se nikada nije gasilo, ali i vera i nada u povratak. Siguran sam da delim mišljenje svih raseljenih Đakovčana: da je bila pokroviteljka i zaštitnica Đakovice. Molila se za naš povratak. U obnovljenom hramu kazala mi je: “Vratiće se Srbi u Đakovicu”, i uvek je to ponavljala kada me vidi – rekao je Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica. – Nedavno za Veliku Gospojinu bila je prilika da je Đakovčani koji su otišli na hramovnu slavu vide poslednji put. Iako teško bolesna, ustala je da se pričesti.

POVEZANE TEME:

ISTORIJSKA NEPRAVDA: Ovo je pravi tekst pesme “Ide Mile Lajkovačkom prugom” koji je Titov režim promenio! (VIDEO)

OSMEH I SPOJENA TRI PRSTA: Procurila prva fotografija Boriše Simanića iz bolnice u Manili!

NIŠKI LEKARI IZVELI NEMOGUĆE: Deki Zoranu spasli odsečenu šaku, operacija je trajala 6 i po sati! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Novosti / D. Zečević

YOU MAY LIKE