Published 3 weeks ago

By Serbian Times

NAJVEĆA MOGUĆA KAZNA: Bivši vođa “Praud bojsa” osuđen na 22 godine robije zbog nasilja na Kapitolu!

Bivši vođa američke grupe ekstremne desnice “Praud Bojs” Enrike Tario osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Kapitol.

Prošle nedelje su četvorica pripadnika „Praud Bojsa“, koji su u maju proglašeni krivima kao i Enrike Tario, osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.

Do sada najtežu kaznu za napad, 18 godina, dobio je Stjuart Rods, osnivač ekstremno desne grupe Oath Keepers.

Dvestotinak pripadnika „Praud Bojsa“ napalo je 6. maja 2021. godine Kapitol, sedište američkog Kongresa, kako bi pokušali da spreče potvrdu izborne pobede demokrata Džozefa Bajdena nad tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom.

Taj je dan, rekao je sudija Timoty Keli, „izbrisao našu tradiciju mirnog prenosa vlasti“.

PROČITAJTE VIŠE:

Za razliku od ostale četvorice Tario, za kojeg je tužilaštvo tražilo 33 godine zatvora, toga dana nije bio u Vašingtonu, ali sudija je procenio da je „Tario bio glavni pokretač zavere“.

Na sudiju, kako se čini, nije delovalo kajanje optuženog, čiji su glas povremeno gušili jecaji i koji je 6. maja 2021. ocenio „strašnim danom“ i zatražio „milost“, kao što su pre njega učinile njegova sestra, verenica i majka.

Tužilac Konor Mulro tražio je oštriju kaznu za Tarija od one koju su dobili ostali, dok su njegovi advokati tvrdili da njihov klijent nije učestvovao u napadima jer tog dana nije bio u Vašingtonu. Sudija je, međutim, ocenio da se zahvaljujući tome mogao „ograditi“ od napada na Kapitol.

„Tarijeva odsutnost ne umanjuje težinu njegovih dela jer je on bio više general nego običan vojnik“, utvrdilo je tužilaštvo.

Nakon napada na američki Kapitol uhapšeno je i optuženo više od 1.100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.

POVEZANE TEME:

TAKER KARLSON OBJAVIO SENZACIJU: Ovaj muškarac tvrdi da je imao seks sa Barakom Obamom! (VIDEO)

DEMOKRATE OTVORILE KARTE? Cilj suđenja protiv Trampa je da mu se onemogući kandidatura za predsednika SAD!

NEVOLJE U BELOJ KUĆI: Prva dama Amerike pozitivna na kovid, evo kako se oseća!

Izvor: Nedeljnik
Foto: EPA-EFE / Jim Lo Scalzo

YOU MAY LIKE