Chicago
52°
Light Rain with Thunder
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 45°F
Wind: 17mph S
Humidity: 73%
Pressure: 29.76"Hg
UV index: 0
SatSunMon
41/30°F
57/43°F
55/43°F

Published 11 months ago

By admin

TRKA SVATOVSKIH KONJA: Hiljade ljudi na manifestaciji koja decenijama neguje slogu Srba i Bošnjaka! (FOTO)

Uprkos kiši i lošim vremenskim uslovima Boretino brdo iznad Brodareva bilo je puno ljudi, jer se nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa ponovo održala manifestacija Кomaranska košija. Кišobran je bio rekvizit bez kog se nije moglo, ali niko nije mario za to. Osim domaćih, veliki broj gostiju stigao je i iz dijaspore jer se ovog vikenda u ovom kraju obeleževao i veliki praznik Bajram. Svi su uživali gledajući trke konja, takmičenju u bacanju kamena s ramena, skoku udalj i krosu.

“Кomaranska košija je tradicionalno takmičenje nastalo od nekadašnjih svatovskih trka konja, koji su kroz selo Кomarani prolazili vodeći mladu, a najbrži dobijali darove. Nekada se ovde okupljalo više od 10 hiljada ljudi, sada je posle dvogodišnje pauze u održavanju taj broj manji. Međutim, nadam se da ćemo već iduće godine ponovo okupiti stari broj posetilaca. Biće tu i nekih novih sadržaja. Ovu manifestaciju čini posebnom to što decenijama neguje i predstavlja dobar primer za očuvanje odnosa između Bošnjaka i Srba koji složno žive na ovom prostoru”, rekao je član Organizacionog odbora 52. Кomaranske košije Miralem Bjelak.

Najzaniljiivji deo bile su konjičke trke, koje su održane u tri discipline i to brdsko planinska trka, za arapska grla i glavna trka rasnih konja. U glavnoj trci, na stazi dugoj 1.150 metara pobedu je odnelo glro “Mutahafiz” vlasništvo beograđanke Irene Planić, sa džokejom Lucom Vasiljevićem iz Požarevca.

“Ljubav prema konjima datira od 2011 godine, kada sam kupila prvog konja i počela da učestvujem na trkama i posećujem hipodrome. Ovde na Boretino brdo dolazim već nekoliko puta i uvek je jaka konkurencija”, kaže Irena, vlasnica pobedničkog grla.

Direktorka Turističke organizacije Prijepolje, Dragana Varaklić, navodi da je zadovoljna što je Кomaranska košija obnovljena nakon dvogodišnje pauze. Ona ističe da će u narednom periodu raditi, zajedno sa ljudima iz lokalne samouprave i organizacionim odborom na unapređenju manifestacije, koja će već iduće godine biti upotpunjena sa novima sadržajima, kako bi privukli što više posetilaca.

Organizatori 52. Momaranske košije su Turistička organizacija Prijepolje, Opština Prijepolje i Mesna zajednica Orašac.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!