Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 79°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 59%
Pressure: 30.18"Hg
UV index: 4
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

EU NANELA TEŽAK UDARAC RUSIJI: Potpuna zabrana uvoza nafte i derivata do kraja godine!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otkrila je sadržaj šestog paketa sankcija, koji će zadati do sada najžešći udarac ruskoj naftnoj industriji.

Naime, Lajen je navela kako je došao kraj evropske zavisnosti od ruske nafte. Planirano je da sirova nafta bude ukinuta za šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022. godine.

„Potpuno ćemo zabraniti uvoz ruske nafte. Pobrinućemo se da postupno izbacimo rusku naftu tako da nama i našim partnerima bude omogućeno osiguranje alternativnih načina dopremanja. Time želimo da minimalizujemo uticaj na globalno tržište. Neće biti lako, ali u roku od šest meseci želimo da zaustavimo uvoz sirove nafte iz Rusije, a do kraja godine i svih drugih naftnih proizvoda“, rekla je Lajen.

Predlog Komisije će postepeno uvesti zabranu uvoza nafte iz Rusije u periodu od šest do osam meseci, a Mađarskoj i Slovačkoj bi bilo dozvoljeno da potraje nekoliko meseci duže, rekli su zvaničnici EU za AFP.

Ko je još obuhvaćen sankcijama?
Poznato je da su šestim paketom sankcija obuhvaćene još tri oblasti.

Prvi na meti su visoki vojni oficiri koji su navodno počinili ratne zločine u Buči i Marijupolju, Lajen je poručila svim ruskim vojnicima koji su učestvovali u masakrima da EU zna ko su i da se neće izvući.

Na spisku je i Sberbanka, najveća ruska banka, koja će biti isključena iz SVIFT sistema bankovnih transakcija.

Zatim, tri velika ruska propagandna državna emitera će biti ukinuta u EU.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Twitter @vonderleyen

YOU MAY LIKE