Published 2 months ago

By Serbian Times

TRENUTAK KOJI SU SVI ČEKALI: Objavljen zvanični trejler za film “Heroji Halijarda”! (VIDEO)

Tačno godinu dana od kada je pala poslednja klapa, “Contrast studios” i „Telekom Srbija“ sa ponosom predstavljaju zvanični trejler dugo očekivanog filma Radoša Bajića, „Heroji Halijarda“, čija će se velika nacionalna premijera održati 10. oktobra u beogradskoj MTS dvorani, najavili su producenti.

Ratna drama inspirisana istinitim događajima, Heroji Halijarda neispričana je priča o tragici jednog vremena, o herojstvu i beznađu, o prijateljstvu, žrtvovanju i plemenitosti, o ljubavi i dobroti… U proleće 1944. godine, u trenutku završnice Drugog svetskog rata, u jednom srpskom selu u toku je najveća pojedinačna akcija spasavanja američkih i savezničkih pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznata kao „Operacija Halijard”.

Heroji Halijarda priča je o tri brata Jovića i njihovoj porodici, razapetoj između suprotstavljenih ideologija. Dok se Mirko bori u odredima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Sreten se pridružio partizanima. Ilija, najmlađi muški naslednik koga otac želi da sačuva, rastrzan je između dve strane. Saga o njima i njihove individualne tragične sudbine predstavljaju paradigmu srpske nacionalne tragedije, bratoubilaštva i ideoloških raskola, koji ceo jedan narod odvode u sunovrat.

Reditelj i scenarista filma, Radoš Bajić, ističe da je želeo da snimi Heroje Halijarda zato što je zadivljen i inspirisan ovim veličanstvenim istorijskim događajem.

„Zato što je u trenucima potpunog beznađa, prepušten volji i milosti onih čije je sinove spasavao, ovaj jedinstveni poduhvat u leto 1944. godine na svojim plećima izneo srpski narod, predvođen Jugoslovenskom kraljevskom vojskom, koja se borila protiv nemačkih okupatora, ali i protiv nadolazećeg komunizma. Zato što me je u kolektivnoj nacionalnoj nesreći jednog naroda, u vrtlogu ratnih strahota i tragici vremena čiji su protagonisti članovi jedne tipične seoske porodice, zanimala monumentalnost operacije ‘Halijard’, ali mnogo više lična drama pojedinaca.“

„Zato što su u periodu od maja do septembra 1944, uz velika odricanja i ogromne žrtve, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani, podno planine Suvobor, srpski seljaci od sigurne smrti spasili 508 američkih i savezničkih pilota, što je primer retko viđenog dobročinstva, prijateljstva, humanosti i herojstva”, poručuje Radoš Bajić, koji je na projektu predano radio pet godina, između ostalih i sa koscenaristima Dušanom Kovačevićem i Strahinjom Madžarevićem.

U ovom velikom filmskom delu o patriotizmu i dobročinstvu našeg naroda, ali i o bratoubilaštvu, podelama i raskolima našlo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca, među kojima: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Ljiljana Blagojević, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković i drugi…

Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović, Nemanja Rafailović, a pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke, Kevin Klark…

Mnogočlanu filmsku ekipu, uz reditelja i scenaristu Radoša Bajića, čine i direktor fotografije Predrag Jočić, montažer Stevan Marić, scenograf Jelena Mirković, kostimograf Boris Čakširan, masker Mirjana Stevović, snimatelj zvuka Vladica Budić, dizajner zvuka Igor Perović, miks zvuka Roland Vajs, kompozitori Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević, supervizor vizuelnih efekata Boriša Simović i mnogi drugi.

Generalni sponzor filma Heroji Halijarda je kompanija „Dunav osiguranje“, a prijatelj filma Banka Poštanska štedionica. Domaćin projekta je opština Gornji Milanovac. Projekat je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade AP Vojvodina, u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije. Distributer je „Art vista“.

POVEZANE TEME:

KARLU SU SRBI SPASILI ŽIVOT: Jedan od poslednjih živih učesnika misije ‘Halijard’ i danas zahvaljuje našoj zemlji! (FOTO)

SRPSKI HEROJ AMERIČKOG IMENA: Ovo je Džordž Vujnović, obaveštajac i heroj koji je tražio da ga sahrane u otadžbini! (VIDEO)

STEFANI LALIĆ, ĆERKA PILOTA IZ MISIJE HALIJARD: Svet konačno zna za ljubav i odanost Srba i Amerikanaca!

Izvor: RTS
Foto: Printscreen Instagram @heroji.halijarda

YOU MAY LIKE