Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 68%
Притисак: 29.93"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/37°F
43/39°F
45/37°F

Published 2 godine ranije

By admin

TREĆU GODINU ZAREDOM: Fondacija Alek Kavčić poklanja računare školama u Srbiji! (FOTO)

Treću godinu zaredom Matematička gimnazija i fondacija „Alek Kavčić“ daruju računare osnovnim školama u Srbiji. Ove godine računare su dobili osnovna škola „Stanislav Sremčević“ iz Kragujevca, „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca kao i „Laza Kostić“ iz Beograda.

„Velika želja i osnovni cilj naše fondacije je da poboljšamo obrazovni sistem u Srbiji. Darivanje računara je samo jedan mali gest. Znamo da neke škole nemaju mogućnost da same kupe računare, a mi želimo da sva deca imaju mogućnost da se obrazuju na najmoderniji način“, rekao je profesor Alek Kavčić, osnivač fondacije „Alek Kavčić“.

Koje škole će dobiti računare odlučili su đaci matematičke gimnazije.

„Đaci naše gimnazije uvek sa radošću prenose svoje znanje , naročito učenicima osnovnih škola koji su zainteresovani za to. Matematika i programiranje nisu bauci, i mi to želimo da pokažemo osnovcima“, kaže Mirjana Katić, direktor Matematičke gimnazije.

Osim pomenute tri škole, donaciju računara trebalo je da dobije i osnovna škola „Ivan Milutinović“ iz Subotice, ali je direktor te škole javio da nema ko da primi donaciju. Ukupno je darivano 20 računara.
Tokom oktobra fondacija „Alek Kavčić“ će samostalno darivati još nekoliko osnovnih škola u Srbiji sa ukupno 25 računara i 10 štampača.

Osnivač fondacije ‚‚Alek Kavčić“ je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Fondacija je osnovana u Americi 2017. godine, dok je u Srbiji počela sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. Najveći projekat koji fondacija trenutno sprovodi je besplatni udžbenici za sve osnovce u Srbiji.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Fondacija Alek Kavčić
Foto: Fondacija Alek Kavčić

YOU MAY LIKE