Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

TREĆI PUT U GODINU DANA: Oskrnavljen pravoslavni Hram Vaznesenja Gospodnjeg u Bihaću!

Hram Vaznesenja Gospodnjeg u selu Lipa u opštini Bihać u Federaciji BiH, je ponovo oskrnavljen, treći put u toku ove godine. Ovaj put ukradeni su video-nadzor, snimač i monitor s opremom, rekao je sveštenik bihaćki Slaviša Milinović. On je objasnio da je juče ujutru zatekao po treći put od početka ove godine skrnavljenje ovoga hrama.

„Crkva je prvi put u januaru bila išarana grafitima, drugi put pre mesec dana kada je nepoznati počinilac hteo da na nasilan način ukrade cisternu i treći put juče kada sam zatekao crkvu nasilno otvorenu, pokradenu i sa tragovima krvi”, naveo je sveštenik bihaćki, prenela je Radio-televizija RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponudio je pomoć u sanaciji štete oskrnavljenog hrama i zatražio da počinioci budu otkriveni i sankcionisani. Dodik je na Tviteru naveo da je razgovarao sa sveštenikom, koji ga je upoznao o ponovnom skrnavljenju hrama Vaznesenja Gospodnjeg u selu Lipa u opštini Bihać.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

„Ponudio sam pomoć u saniranju štete i da se instalira video-nadzor na crkvi”, rekao je Dodik i istakao da je nedopustivo da i nakon trećeg napada ove godine nadležne vlasti ne reaguju niti su osudile napade na srpsku crkvu.

Početkom meseca desila se i pljačka pravoslavne crkve u Mostaru iz koje je ukradena električna oprema. Starešina crkve u Mostaru Duško Кojić posumnjao je tada da krađa elektro kabla možda ima i skrivenu poruku – da ova bogomolja ne treba da svetli i da se iz nje ne treba da se čuju zvona. Nemir među srpske povratnike unele su informacije da je ova svetinja – činu obnovu je izdašno pomogla Srbija – već deseti put na meti napada.

Saborna crkva u Mostaru sagrađena je u 19. veku i trenutno se renovira nakon što je minirana i zapaljena 1992. godine tokom građanskog rata u BiH.

POVEZANE TEME:

DEDA MRAZ PRETUČEN U HRVATSKOJ: Pogledajte jezivu masovnu tuču, oborili ga na zemlju pa šutirali u glavu (VIDEO)

27 GODINA OD DEJTONA: Dokument kojim je okončan rat u Bosni!

GRADONAČELNIK ZAGREBA: Postavićemo spomen-ploču ubijenoj porodici Zec!

Izvor: Politika
Foto: RTRS

YOU MAY LIKE