Connect with us

Amerika

TRAMP U OPROŠTAJNOM GOVORU PORUČIO: Naš pokret je tek počeo svoj život (VIDEO)

Published

on

Opraštajući se od nacije i Bele kuće, američki predsednik Donald Tramp je održao optimističan i prkosan govor, zarekavši se da je pokret koji je pokrenuo tek počeo i pohvalivši postignuća svoje administracije u obnavljanju Amerike, naročito naglašavajući da tokom mandata nije započeo nijedan novi rat.

„Uradili smo ono zbog čega smo došli ovde – i još mnogo toga“, rekao je Tramp u svom govoru. Naglasio je da je njegova administracija obnovila američku snagu u zemlji i liderstvo u inostranstvu, „izgradila najveću ekonomiju u istoriji sveta“ i postigla „seriju istorijskih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku“.

“Posebno sam ponosan što sam prvi predsednik u decenijama iza nas koji nije započeo nove ratove”. Iznad svega, ponovo smo potvrdili svetu ideju da u Americi vlada odgovara narodu“, rekao je Tramp. „Obnovili smo ideju da u Americi niko nije zaboravljen – jer svi su bitni i svi imaju glas.“

Dodao je da se moli za uspeh nove administracije u „održavanju Amerike sigurnom i prosperitetnom“.

Odlazeći predsednik je takođe upozorio da je najveća opasnost pred kojom se Amerika suočava „gubitak poverenja u sebe – gubitak poverenja u našu nacionalnu veličinu“.

„Nijedna nacija ne može dugo da napreduje koja izgubi veru u sopstvene vrednosti, istoriju i heroje – jer to su sami izvori našeg jedinstva i naše vitalnosti“, rekao je Tramp. „Amerika nije plaha nacija pitomih duša koje treba zaštititi od onih s kojima se ne slažemo.“

Komentarišući „napad“ na američki Kapitol 6. januara, Tramp je rekao da su se „svi Amerikanci zgrozili“ i da je političko nasilje „napad na sve što kao Amerikanci negujemo. To se nikada ne može tolerisati “.

Demokrate su Trampa lično optužile za „podsticanje“ nemira, što je Predstavnički dom opisao kao „pobunu“ u jednodnevnom zasedanju završenom glasanjem za opoziv Trampa prošle nedelje.

Bajden i spikerka Doma Nensi Pelosi (D-Kalifornija) su Trampove pristalice nazvale “domaćim teroristima”, dok je nekoliko poslanika predložilo nove zakone koji će omogućiti američkoj vladi da zaoštri politiku prema neistomišljenicima. Demokrate će kontrolisati Belu kuću i oba Kongresna doma nakon što u sredu budu inagurisani Džo Bajden i Kamala Heris.

Izvor: Russia Today Foto: White house

Advertisement