Connect with us

Amerika

TRAMP PROGLASIO VANREDNO STANJE: Šta to praktično znači i šta mogu da očekuju oni koji žive u SAD?

Published

on

Predsednik Donald Tramp proglasio je danask vanredno stanje na nacionalnom nivou zbog pandemije koronavirusa.

Tom odlukom su oslobođena sredstva iz federalnog budžeta u iznosu od više od 50 milijardi dolara da bi se američkim državama i teritorijama pomoglo u borbi protiv zaraze.

Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Sekretarijatu za zdravstvo, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, pa i sposobnost da zaobiđu neke postojeće zakone, kako bi što bolje odgovorili na širenje virusa.

Tramp je takođe rekao da će biti dostupno oko pet miliona testova na koronavirus, ali da sumnja da će toliko biti potrebno. Pozvao je Amerikance da se testiraju samo ako je to neophodno.

Predsednik je poručio da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na koronavirus, a planirano je otvaranje novih “drajv-tru” centara u kojima građani mogu da se testiraju a da na izađu iz svojih automobila.

NE PROPUSTITE:Tramp suspendovao putovanja iz Evrope na 30 dana zbog koronavirusa

Američki predsednik rekao je i da nema simptome koronavirusa nakon što je prošlog vikenda bio u bliskom kontaktu sa portparolom brazilskog predsednika, za kojeg je kasnije utvrđeno da je zaražen novim virusom.

Tramp je dodao da će se “verovatno testirati”, ali nije rekao kada.

U Sjedinjenim Državama je od koronavirusa oboljelo više od 1.700 ljudi u 46 saveznih država i u prijestonici, dok je više od 40 preminulo.

Zbog širenja epidemije, građani se privikavaju na novu realnost – u ponoć stupaju na snagu ograničenja na putovanja iz Evrope, širom zemlje se zatvaraju škole i univerziteti, zabranjuju se javna okupljanja i prekidaju sportska takmičenja i lige.

Vrata zatvaraju i popularne turističke destinacije – Brodvej i Diznilend. Veliki broj Amerikanaca radi od kuće, a pojedini su dobili i otkaze.

Novi virus utiče i na izbore – u Luizijani je najavljeno da će unutarstranački izbori za predsjedničke nominacije, zakazani za početak aprila, biti odloženi do kraja juna.

Ispred prodavnica su redovi, rafovi su prazni, dok građani u velikim količinama kupuju konzerviranu hranu, vodu i toalet papir.

Od koronavirusa je širom sveta obolelo gotovo 140 hiljada ljudi, dok je više od pet hiljada preminulo.

Svetska zdravstvena organizacija nazvala je Evropu epicentrom pandemije, nakon što je broj slučajeva u Kini, prvobitnom epicentru zaraze, drastično smanjen.

Izvor: Glas Amerike Foto: Youtube

Advertisement