Connect with us

Srbija

CREPAJA DOBILA MUZEJ LUTAKA: Olga sakuplja i restaurira stare lutke, u kolekciji već ima 600 primeraka

Published

on

Pre deset godina Olga Lukić je na poklon dobila staru lutku iz 19. veka, potrudila se da je restaurira i sašije odeću iz tog doba i tako započela nov hobi, koji ju je doveo do otvaranja muzeja u Crepaji kod Kovačice

Olga Lukić, ruska slikarka koja 30 godina živi u Srbiji, otvorila je u Crepaji Muzej lutaka. Posetioci mogu da vide više od 600 različitih lutaka koje Olga sama restaurira.

Pre deset godina Olga Lukić je na poklon dobila staru lutku iz 19. veka, potrudila se da je restaurira i sašije odeću iz tog doba i tako započela nov hobi, koji ju je doveo do otvaranja muzeja u Crepaji kod Kovačice.

U njenoj zbirci nalaze se lutke iz celog sveta, a posebno mesto zauzimaju one iz rodne Rusije, koje je podsećaju na detinjstvo.

„Lutka je u stvari naš drugar. Ranije nije bilo interneta, kompjutera, i devojčice su uveče samo mogle da šiju, štrikaju svojoj lutki, da joj se povere kao drugarici“, navodi Olga Lukić, slikarka.

OLGA ČUVA LUTKE IZ ROODNE RUSIJE: Omiljena joj je Ivanuška iz II Sv. rata

Posetioci muzeja mogu da saznaju kakve su se lutke pravile u prošlosti. Prva je bila drvena i napravljena je 1500. godine u Italiji, posle su bile voštane, pa od kineskog porcelana. Masovna proizvodnja kreće od sredine 18. veka u Nemačkoj i Francuskoj, a današnje su silikonske.

„Ja kao umetnik bavim se restauracijom“, kaže Olga, „Radim za ljude koji hoće svoju lutku lično da održe u životu, da je dovedu u normalu. Ja njima restauriram, a prihvatam i na poklon i otkupljujem.“

LUTKE SVIH BOJA I VELIČINA: Porculanske, silikonske, drvene…

Olgine najomiljenije lutke su njene lične, kad je bila devojčica. U Rusiji su oduvek popularne babuške, a ima i drugih, podjednako interesantnih.

„To je lutka napravljena za vreme Drugog svetkog rata, zove se Ivanuška, bila je u uniformi, a sad je, posle rata, obučena u veselu garderobu i zove se ‘najbolji dečko u selu’“, objašnjava Olga Lukić.

Olga posebno voli Vojvodinu, stare kuće i sve što tu može da se vidi, pa se nada da će i njen muzej postati deo turističke ponude Opštine Kovačica.

IZVOR: RTS FOTO: Printscreen/RTS

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement