Connect with us

Amerika

TRAMP POZVAO BAJDENA DA PODNESE OSTAVKU:”Ovo je jedan od najvećih poraza u američkoj istoriji”

Published

on

Bivši predsednik SAD Donald Tramp pozvao je aktuelnog predsednika DŽozefa Bajdena da podnese ostavku zbog dešavanja u Avganistanu, gde su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom posle povlačenja snaga SAD.

Pobunjenici su juče, 15. avgusta, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom, pri čemu su Sjedinjene države helikopterima evakuisale diplomate.

Veruje se da je predsednik Ašraf Gani pobegao u Uzbekistan, dok je bivši predsednik Hamid Karzai ponudio da vodi tranziciju vlasti sa talibanima. Brzi napredak talibana u protekloj nedelji usledio je nakon Bajdenovog obećanja da će povući sve trupe do 11. septembra, obeležavajući 20. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra.

Donald Tramp je govoreći o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, rekao da je naknadno zauzimanje zemlje od strane talibanskog vojnog pokreta postalo “jedan od najvećih poraza u američkoj istoriji”.

“Ono što je Džo Bajden uradio sa Avganistanom je legendarno. To će biti jedan od najvećih poraza u američkoj istoriji!” Napisao je Tramp u postu na Telegramu.

Tramp tvrdi da je njegov plan štitio američko ljudstvo i imovinu, a takođe garantovao da talibani neće preuzeti američku ambasadu ili obezbediti sebi bazu za nove napade na Sjedinjene Države.

– Kakva će sramota biti kada talibani podignu zastavu iznad američke ambasade u Kabulu. Ovo je potpuni neuspeh zbog slabosti, nesposobnosti i potpune strateške nedoslednosti – istakao je Tramp i dodao da talibani sada nemaju straha.

Podsetimo, talibani su preuzeli potpunu kontrolu nad glavnim gradom Avganistana Kabulom, zbog čega je zvanični predsednik Ašraf Gani napustio zemlju kako bi sprečio “krvoproliće”. Gradom trenutno upravljaju talibanci koji su se obavezali da će izvršiti mirnu tranziciju vlasti i održavati red.

Izvor: Unilad Foto: Wikimedia Commons

Advertisement