Chicago
10°
Clear
7:03 am5:04 pm CST
Feels like: -2°F
Wind: 9mph W
Humidity: 45%
Pressure: 30.43"Hg
UV index: 0
WedThuFri
27/19°F
30/1°F
10/7°F

Published 09:42

By admin

SVE TEŽE NA ZAPADU SRBIJE: Nestašica vode se pogoršava, do pet mesta stiže samo 380 litara! (FOTO)

Teška situacija je i dalje u pet loklanih samouprava u Zapadnoj Srbiji, jer usled sušnog perioda vodostaj na reci Rzav je ispod svakog dosadašnjeg minumuma, pa se do potrošača distribuira 380 litara, što je višestruko manje od proseka. Najkritičnija situacija je u opštinama Arilje i Požega jer na njihovoj teritoriji ne postoje lokalna, alternativna izvorišta i skoro sva domaćinstva su priključena na vodosistem Rzav.

“Visinska područja su bez vode danima, a meštane pijaćom vodom snabdevaju cisterne, koje su nam stigle iz svih gradova Srbije. Mnogi su nam pomogli u ovoj veoma teškoj situaciji. Prigradska naselja isključuju se sa sistema povremeno i po potrebi, dok kontinuiranu isporuku vode ima samo jezgro opštine, u kome su vitalne institucije. Ukoliko se ovakvo stanje nastavi plašim se da ćemo morati da pribegnemo restrikcijama i u samom jezgru, ali svi se nadamo da do toga neće doći jer bi veliki problem moglo da izazove i pucanje starih azbestnih cevi”, izjavio je za RINU Predrag Maslar predsednik opštine Arilje.

Spas za nekoliko hiljada ljudi bile bi samo padavine, koje su nakon dužeg vremena i najavljene. U zavisnosti od intenziteta padavina, u proseku bi se obezbedilo još oko 30 dodatnih litara u sekundi.

„Na reci protiče 1.000 sekundarnih litara vode, mi uzimamo oko 400 litara, ostatak vraćamo u reku kako bismo održali biološki minimum. Nije moguće dodatno smanjiti biološki minimum, jer bi time ugrozili reku u nizvodnom toku. Umesto 700 litara, mi već sada, po dozvoli nadležnog ministarstva, vraćamo od 600 do 650 litara. Ispod toga ne može da se ide, a i za tu količinu se svakodnevno vrše detaljna ispitivanja kako ne bi bio ugrožen biljni i životinjski svet u samoj reci”, izjavio je direktor JP Rzav, Zoran Barać.

Vanredna situacija osim u Arilju i Požegi, i dalje traje u Čačku, Gornjem Milanovcu i Lučanima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!