Connect with us

Amerika

TRAMP OPTUŽIO KINU: “Video sam dokaze, virus je potekao iz laboratorije u Vuhanu”

Published

on

Na pitanje novinara da li je video išta što ga je u tolikoj meri uverilo da je virus nastao u kineskom institutu, Tramp je odgovorio: „Da, video sam“

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da je video dokaze da je virus korona potekao iz laboratorije u Vuhanu, ali kaže da ne može da ih otkrije.

Tramp je na konferenciji za novinare u Beloj kući rekao da ne može da kaže zašto je uveren da je virus nastao u Institutu za virologiju u Vuhanu.

Na pitanje novinara da li je video išta što ga je u tolikoj meri uverilo da je virus nastao u kineskom institutu, Tramp je odgovorio: „Da, video sam“.

“Mislim da je do sada Kina donekle bila transparentna sa nama, ali saznaćemo. Strašno je to što se dogodilo, bilo da su napravili grešku ili u pokušaju da je isprave napravili još jednu ili je neko uradio nešto namerno”, ocenio je Tramp i dodao da SZO treba da bude sramota jer se ponašaju kao PR agencija za potrebe Kine.

Odbio je da odgovori na pitanje da li smatra da je kineski predsednik Si Đinping odgovoran za ono što on smatra pogrešnim informisanjem, prenosi Tanjug.

Pošto smatra da ima dovoljno dokaza koji ukazuju da koronavirus potiče iz laboratorije u Vuhanu, koja je nedavno kritikovana zbog nedostatka transparentnosti, Tramp je izjavio da planira kaznene takse Kini.

Pomenuo je i mogućnost da od Kine zatraži nekoliko milijardi dolara obeštećenja zbog štete koju je počinio virus u SAD.

Svetska zdravstvena organizacija je, inače, više puta iznela tvrdnju da je virus korona potekao iz prirode, odnosno da svi dokazi upućuju na to da su ga preneli slepi miševi u Kini krajem prošle godine i da nije nastao u laboratoriji.

IZVOR: Foxnews/Serbian Times FOTO:

Advertisement