Connect with us

Amerika

TRAMP O KORONI: 100 hiljada mrtvih bi bio dobro obavljen posao

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi se 100 hiljada mrtvih od posledica koronavirusa u SAD-u moglo smatrati “dobro obavljenim poslom”, te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja privrednih aktivnosti do sredine aprila, prenose agencije.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući, Tramp je kazao da je njegova administracija snizila svoje ranije procene potencijalnih smrti u SAD-u od Covida-19 s prethodnih 2,2 miliona, i ocenio kako bi, ukoliko Sjedinjene Države uspeju da taj broj ograniče na 100.000, to značilo da je odrađen odličan posao.

“Ako bismo uspeli zadržati tu brojku na rečenih 100.000, to je užasan broj, možda čak i na manje…Tako da imamo između 100 i 200 hiljada, onda smo svi zajedno napravili odličan posao”, rekao je Tramp, prenosi dpa.

Svoju raniju izjavu kako želi da privreda bude ponovo pokrenuto do katoličkog Uskrsa, 12. aprila, nazvao je “ambicioznom”.

“Do Uskrsa bi trebalo dosegnuti vrhunac i polako početi silaznu putanju i to, nadam se, značajno”, rekao je američki predsednik.

Smernice o socijalnom distanciranju vezanom za pandemiju, koje su uvedene na dva nedelje i trebalo da isteknu sledeće nedelje, produžio je do 30. aprila.

“SAD produžuju smernice do 30. aprila radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Ništa nije gore od preuranjenog proglašenja pobede”, izjavio je Tramp, a prenosi agencija Rojters.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Državama, prema podacima Univerzoteta “Džon Hopkins”, iznosi 142.106. Ukupno je 2.479 ljudi dosad umrlo od posledica Covida-19, a oporavljenih je 2.686.

“Stopa smrtnosti svoj će vrhunac najverovatnije zabeležiti za dve nedelje”, izjavio je Tramp.

Amerikancima je poručio: “Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora”.

Ranije u nedelju, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Enthoni Fauci izjavio je za CNN da će pandemija, ukoliko mere suzbijanja njenog širenja ne budu uspešno sprovedene, verovatno odneti između 100 i 200 hiljada života u SAD-u.

Izvor: N1 Foto: Youtube

Advertisement