Connect with us

Amerika

PRVI SRPSKI SVETAC U AMERICI: Monasi otkrili čudo nakon iskopavanja svetih moštiju (VIDEO)

Published

on

Sveti Mardarije Libertvilski prvi je srpski monah koji je kročio na američko tlo i punudio ruku spasa pravoslavnim vernicima na dalekom zapadu. Kanonizovan je pre tri godine i proglašen za sveca, a prilikom iskopavanja njegovih moštiju dogodilo se čudo od kog su monasi ostali u šoku.

MANASTIR SVETOG SAVE: Zadužbina Svetog Mardarija Libertivilskog kraj Čikaga

Nakon osam decenija od  smrti Mardarijeve mošti su iskopane i tad se videlo da i nakon  82 godine one nisu istruljene, njegove mošti bile su celovite. To najpre možemo shvatiti kao poruku Gospoda Boga da je on bio sveti  čovek koji je svoj život posvetio Bogu, a iako je taj put težak i trnovit, nagrada koja za to sledi je večna“, kazao je za RINU Dimitrije Stanojević magistar bogoslovije.

Prvi srpski svetac u Americi rođen je kao Mardarije Uskoković 1889. godine u Crnoj Gori, a sa samo jedanaest godina želeo je svoj život da posveti Bogu i postane monah.

PEŠICE DO STUDENICE: Sveti vladika Mardarije

Peške je 1905. Godine otišao u manastir Studenica gde se i zamonšio, a potom odlazi u Rusiju. Njegove propovedi tamo su slušane sa velikom pažnjom, bio je dobrodošao u celoj carskoj zemlji, pa čak i na dvoru Romanovih. Veruje se kako je upravo  Mardarije otkrio da je raskalašni Raspućin bio nemački špijun. Nakon Rusije, svoju duhovnu misiju nastavio je u Americi, tamo je sagradio  manastir posvećen Svetom Savi, koji je ujedno bio sirotište i dom za stare.

„Novac za kupovinu zemljišta dao mu je naš slavni naučnik Mihajlo Pupin, narod je pričao da je i sam Mardarije iako teško bolestan, pomagao u izgradnji. Manastir je izgrađen u ruskom stilu, a u njega dolaze ne samo Srbi, već i Rumuni, Rusi i Bugari. Ovde traže spas i reči utehe, a svakog dana u podne mogu se čuti sveta zvona koja pozivaju narod na molitvu jer veliki svetac bdi nad njima“, rekao je Dimitrije.

BOGOUGODAN ŽIVOT: Sveti Mardarije na fresci u manastiru u Libertivilu

Sveti Mardarije upokojio se 12.  decembra 1935. godine, jer je sa samo 46 godina umro od tuberkuloze. Sahranjen je u svojoj zadužbini u Libertvilu, a njegove mošti i danas se mogu celivati u manastiru.

NETRULEŽNO TELO: MOnasi su bili u čudu kada su videli ovo

Izvor: RINA

Advertisement