Connect with us

Amerika

TRAMP NAREDIO: Guverneri, otvorite bogomolje u SAD! FAUČI: Crkve su podložne širenju zaraze…

Published

on

Predsednik Tramp danas je naložio guvernerima da dozvole otvaranje bogomolja: crkava, džamija, sinagoga.. proglasivši ih “bitnim” za američki život tokom pandemije COVID-19.

“Guverneri trebaju učiniti ispravno i dozvoliti da se ova veoma važna suštinska mjesta naše vere otvore upravo sada, ovog vikenda”, rekao je Tramp u Beloj kući.

“Ako to ne urade, nadjačaću guvernere. Amerika, potrebno nam je više molitve, a ne manje “, rekao je.

Iako je u nekim državama dopušteno otvaranje preduzeća, i dalje postoje ograničenja na crkve i bogomolje, što frustrira Trumpa.

Iako Tramp zakonski nije u stanju da poništi ove naloge pojedinačnih država, Ministarstvo pravde vrši pritisak na guvernere da u svojim planovima o “ponovnom otvaranju” postupaju prema bogomoljama isto kao i prema sekularnim institucijama.

Tako je guverner Kalifornije, demokrata Gevin Njusom dobio kritiku od istog Ministarstva da je u njegovom planu ponovnog otvaranja zastupljen “nejednak tretman vjerskih zajednica”, tako što je omogućio da se restorani, škole, tržni centri i druga preduzeća otvore pre nego verske institucije.

“Neki guverneri smatraju da su prodavnice pića i klinike za abortus neophodni, ali su ostavili crkve i druge bogomolje po strani. To nije u redu”, rekao je Tramp.

Međutim, stručnjaci za javno zdravlje upozoravaju da su verski objekti skloni tome da postanu izvori zaraze COVID-19 u ako se ne poštuju strogi uslovi socijalne distancije.

“Morate biti oprezni, to zavisi od konkretne države, grada, regiona, okruga u kojem se nalazite i kakva je dinamika izbijanja”, kaže dr Entoni Fauči, stručnjak za zarazne bolesti i član Kriznog štama .

Centar za kontzrolu bolesti, iza koga takođe stoji Fauči, ove nedelje izdao je preporuke o sigurnom otvaranju škola, radnih mesta i preduzeća, ali je bogomolje izostavio iz uputstava.

Izvor: The Hill.com Foto:

Advertisement