Connect with us

Amerika

MOŽDA ZBOG OVOGA EPIDEMIJA JOŠ TRAJE: Američki milijarderi zaradili 434 biliona $ za dva meseca korona epidemije

Published

on

Američki milijarderi za samo dva meseca epidemije korona virusa (od sredine marta i sredine maja) uvećali su svoje bogatstvo za 434 milijardi dolara, navodi se u izveštaju.

Najveći dobitak imali su vlasnici Amazona Džef Bezos i Fejsbuka Mark Cukerberg. Bezos je svom bogatstvu dodao 34,6 milijardi dolara, a Cukerberg 25 milijardi dolara, prema izveštaju organizacija Amerikanci za za poresku pravednost i Programa za nejednakosti Instituta za političke studije. Izveštaj je zasnovan na podacima Forbesa za više od 600 milijardera u SAD između 18. marta i 19. maja, kada je većina američkih država bila “u zatvoru”.

Dobitak milijardera govori o tome kako je pandemija koronavirusa nagradila najveće i tehnološki usmerene kompanije, čak i u vreme dok se ekonomija i radna snaga suočavaju sa najgorom ekonomskom krizom u novijoj istoriji.

Prema istom izveštaju, neto vrednost američkih milijardera porasla je 15% tokom dvomjesečnog perioda, sa 2.948 biliona dolara na 3.382 biliona dolara. Najveći dobitak bio je na vrhu piramide milijardera, a najbogatijih pet milijardera – Bezos, Bil Gejts, Cukerberg, Voren Bafet i Lari Elison – imali su kombinovanu dobit od 76 milijardi dolara.

Vlasnik “Tesle” Ilon Mask bio je među najvećim procentualnim dobitnicima tokom prethodna dva meseca, jer je neto vrednost njegove kompanije skočila za 48% u dva meseca (profit od 36 milijardi USD). Cukerberg je bio vrlo blizu, sa porastom bogatstva za 46% u dva meseca (80 milijardi USD). Bezosovo bogatstvo poraslo je za 31% (147 milijardi dolara).

Čak je i Bezosova bivša supruga Mekenzi Bezos, koja je posle razvoda dobila akcije Amazona, takođe je povećala bogatstvo za trećinu, na 48 milijardi dolara.

Najveći gubitnici tokom dvomjesečnog perioda bili su milijarderi čiji je biznis povezan sa putovanjima, ugostiteljstvom ili maloprodajom kojima će trebati vremena da se njihove kompanije oporave. Ralf Loren oizgubio je 100 miliona dolara i sada je na 5,6 milijardi dolara, dok je guverner Ilinoisa, hotelijer Džon Pritzker, pao za 34 miliona dolara, na 2,56 milijardi dolara.

Izvor: CNBC Foto: Youtube

Advertisement