Chicago, IL
54°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 10mph E
Humidity: 55%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
54°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
57°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 1 year ago

By admin

TRAMP NA UDARU KRITIKA: Da li je bivši predsednik zaista doživeo poraz na međuizborima?

Nakon američkih međuizbora kritičari u Republikanskoj stranci i konzervativnim medijima optužuju bivšeg predsednika Trampa za razočaravajuće rezultate. Neki smatraju da je on „teret“ za stranku i kažu: „Dosta je.“

Mada odnosi snaga u Kongresu nakon međuizbora u SAD još uvek nisu jasni, unutar Republikanske stranke ima sve više kritika na račun bivšeg predsednika Donalda Trampa. Od njega se, čini se, osim političara, distancira i čitav niz konzervativnih medija.

Pojedini ističu da je stranka postigla “razočaravajuće rezultate” na svim izborima nakon što je Tramp došao na vlast 2016. godine. Konzervativni „Vol stri džornal“ nazvao je Trampa u svom članku „najvećim gubitnikom Republikanske stranke“ i podsetio da je on doživeo neuspeh na izborima 2018, 2020, 2021. i 2022. Takođe se navodi da su na ovim međuizborima izgubili republikanski kandidati u saveznim državama koji su „mogli da odnesu jasnu pobedu“.

U Republikanskoj stranci se raspravlja o tome i zato što se očekuje da će Tramp iduće nedelje najaviti svoju kandidaturu za predsedničke izbore 2024. Pat Tumi, republikanski senator iz Pensilvanije, kritikovao je Trampov izbor kandidata za ove međuizbore. Bivši predsednik Predstavničkog doma u Kongresu Pol Rajan Trampa je čak nazvao „teretom“ koji pogoršava šanse stranke na predsedničkim izborima 2024. „Mi želimo da dobijemo Belu kuću i znamo da je poraz na izborima s Trampom mnogo verovatniji“, rekao je Rajan.

„Dosta je“

Vinsom Erl-Sisr, zamenica guvernera Virdžinije i nekadašnja vatrena Trampova pristalica, izjavila je da su birači u utorak poslali „veoma jasnu poruku – dosta je.“ „Birači su rekli da žele drugog vođu, a pravi vođa shvata kad postaje teret.“ Ona je objavila da ne može da podrži još jednu Trampovu kampanju.

I Foks njuz, koji je dugo bio Trampova omiljena TV-stanica, oštro je kritikovao 76-godišnjeg bivšeg predsednika i istovremeno hvalio njegovog rivala Rona Desantisa, koji je uverljivo pobedio na izborima za guvernera u Floridi. „Najveći dobitnik međuizbora bio je bez sumnje guverner Desantis, čija je uverljiva pobeda na Floridi bila zadivljujuća“, napisala je kolumnistkinja Foksa Liz Pik. „A najveći gubitnik? Donald Tramp.“

Foks njuz je deo Mardokove medijske grupe koja je u SAD veoma uticajna. Ona je dugo pozitivno izveštavala o Trampu, a tokom svog predsedničkog mandata Tramp je TV-stanici Foks njuz redovno davao dugačke intervjue u kojima skoro da i nije bilo kritičkih pitanja.

Odnos snaga i dalje nejasan

Nada republikanaca u jasnu pobedu na međuizborima nije se ostvarila. Još uvek je otvoreno pitanje ko će ubuduće imati većinu u Senatu i Predstavničkom domu. Još uvek nisu objavljeni konačni rezultati za tri mesta u Senatu. U Arizoni i Nevadi se još broji, u Džordžiji je već sada jasno da će se izbori ponoviti u decembru. I u Predstavničkom domu još uvek nije jasan odnos snaga. Republikanci, doduše, trenutno imaju 20 mandata više, ali za većinu im je potrebno još sedam mandata. Za sada nedostaju rezultati za 32 poslanička mesta.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Deutsche Welle
Foto: Printscreen YouTube / CBN News

YOU MAY LIKE