Connect with us

Amerika

TRAMP I BAJDEN OČI U OČI: Sve što treba da znate o večerašnjem sučeljavanju!

Published

on

Američki predsednik Donald Tramp i njegov protivkandidat na predsedničkim izborima 3. novembra, demokrata Džo Bajden suočiće se večeras prvi put.

Prva predsednička debata ovih izbora biće održana u Ohaju i biće jedna od tri tokom prezizborne kampanje. I Bajden i Tramp su najavili da se raduju debati, a gledaoci će sat i po imati priliku da gledaju sučeljavanje demokratskog kandidata i republikanskog predsednika.

Kad počinje i gde se održava

Debata počinje u 21h po lokalnom vremenu na Kejs Vestern Rizrv univerzitetu u Klivlendu, Ohajo.

Ohajo je poslednjih 20 godina “neodlučna” država gde jednake šanse imaju i demokrate i republikanci, mada je na poslednjim izborima Tramp tamo pobedio. Poznavaoci prilika kažu da ove godine, Ohajo naginje ka republikancima zbog svoje “belje” i starije populacije u poređenju sa ostatkom SAD.

Moderator debate

Moderator debate biće voditelj Foks Njuza Kris Volas koji važi za relativno nezavisnog, iskusnog novinara koji je, iako je njegov kanal naklonjeniji Trampu, namučio predsednika intervjuišući ga u julu i postavljajući mu nezgodna pitanja o koronavirusu i njegovom hvalisanju o sjajnim rezultatima na kognitivnom testu. Nepotrebno je reči da Volas nije omiljen Trampov novinar.

Format debate

Debata je organizovana u šest 15-minutnih segmenata. Trajaće 90 minuta, neće biti uvodnog obraćanja i prvo pitanje ide Trampu.

Mere zaštite od korone

Podijumi na kojima će stajati Bajden i Tramp biće udaljeni, a dvojica kandidata se neće rukovati pre početka rasprave. Broj publike je takođe ograničen na 60 do 70 osoba, mnogo manje nego u “normalnim” vremenima.

Teme rasprave

Volas je najavio da je izabrano šest tema za debatu:

– Minuli rad predsednika Trampa i bivšeg potpredsednika Bajdena
– Vrhovni sud
– Koronavirus
– Ekonomija
– Rasa i nasilje na ulicama
– Integritet izbora

Priprema kandidata

Bajden je rekao da se danima priprema za debatu i da je sa savetnikom u kampanji i bivšim savetnikom u Beloj kući Bobom Bauerom organizovao više debata gde je Bauer izigravao Trampa.

Tramp se oslanja na podsetnike i snimke i izbegava tradicionalne probe debate, mada je rekao da su mu bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani i bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi pomogli da se pripremi, dok su njegovi saradnici proučavali Bajdenove “debatne navike” i opremili predsednika “arsenalom” materijala.

Izvor: Nova.rs Foto: Printscreen / Youtube

Advertisement