Chicago
64°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 88%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

TRAGIČNA PRIČA: Zbog zabrane abortusa u Misisipiju silovana devojčica bila primorana da rodi dete!

U američkoj državi Misisipi je, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da poništi odluku o pravu na abortus, trinaestogodišnja devojčica rodila dečaka nakon što je bila silovana. Vlasti Misisipija dozvoljavaju abortus samo ukoliko je silovanje prijavljeno policiji, a prema podacima neprofitnih organizacija dva od tri slučajeva silovanja u SAD ne prijavljuju se policiji.

Trinaestogodišnja devojčica iz Misisipija rodila je dečaka nakon što je bila silovana, a zbog promene zakona, nije mogla da abortira, objavio je američki magazin Tajm.

Majka devojčice htela je da odvede ćerku na abortus, ali joj je rečeno da je Čikago najbliža lokacija na kojem je moguće obaviti intervenciju.

Međutim, Čikago je od Klarksdejla u Misisipiju, gde devojčica živi, udaljen devet sati, a i cena abortusa je, uz troškove puta, bila previsoka za njenu porodicu.

Poslednja klinika koja je obavljala abortus u Misisipiju zatvorena je prošlog leta, nakon donošenja odluke Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa.

Letos su, samo nedelju dana nakon donošenja odluke, lokalni mediji u Ohaju preneli kako je 10-godišnja devojčica koja je silovana morala da otputuje u Indijanu da bi abortirala, pošto je u Ohaju abortus bio zabranjen.

Muškarac koji ju je silovao osuđen je prošlog meseca na doživotnu robiju.

Od donošenja odluke, abortus je ograničen u 14 američkih saveznih država, među kojima je i Misisipi. Procenjuje se da u njima živi 25 miliona žena starosti od 15 do 33 godine.

U Misisipiju je dozvoljen abortus samo u slučaju kada je silovanje prijavljeno policiji, ali se na nivou SAD ne prijave dva od tri slučajeva silovanja, prema podacima neprofitnih organizacija.

PROČITAJTE VIŠE:

ČIKAGO SE SELI NA FLORIDU: Najviše stanovnika “vetrovitog grada” ne odlazi u Majami, niti u velike centre…

NOVE NEVOLJE ZA TRAMPA: Još jedna američka država spremna da podigne optužnicu protiv bivšeg predsednika!

BROJ MRTVIH NA HAVAJIMA BLIZU 100: Sirene za opasnost se nisu oglasile, pokrenuta istraga!

Izvor: RTS
Foto: EPA-EFE/ Adam Davis

YOU MAY LIKE