Published 1 month ago

By Serbian Times

LISTA NAJBEZBEDNIJIH DRŽAVA NA SVETU: Slovenija je lider u regionu, a Srbija je zauzela ovo mesto!

Najnovija lista Globalnog indeksa mira, koju je sastavio Institut za ekonomiju i mir, stavio je Island na sam vrh kada su u pitanju najbezbednije države sveta.

Odmah iza Islanda, koji je kategorisan kao najbezbednija zemlja za odmor turista, sa niskom stopom kriminala i političkom stabilnošću, nalaze se Danska i Irska, a Srbija se nalazi na vrlo tužnom 65. mestu.

Izveštaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu urađenu na osnovu podataka do sada o trendovima u miru, njegovoj ekonomskoj vrednosti i načinu razvoja miroljubivih društava.

U izradi izveštaja u obzir se uzimaju 23 kvalitativna i kvantitativna indikatora, među kojima su percepcija kriminaliteta, stopa ubistava, nasilne demonstracije, politička nestabilnost, uvoz i izvoz oružja, uticaj terorizma, mogućnost nuklearnog i teškog naoružanja i sl.

Na listi od 163 zemalja, među prvih 10 su, osim Islanda, Danska, Irska, Novi Zeland, Austrija, Singapur, Portugal, Slovenija, Japan i Švajcarska.

Srbija se nalazi na 65. mestu, a od zemalja u regionu najbolje je pozicionirana Slovenija (8), zatim Hrvatska (14), Severna Makedonija (38), Crna Gora (45), BiH (61).

Sjedinjene Američke Države su na 131. mestu, Velika Britanija na 37, Nemačka na 15. mestu.

Kao najmanje bezbedne označene su Avganistan (163), Jemen (162), Sirija (161), ali i Rusija (158) i Ukrajina (157).

U izveštaju se navodi da se prosečan nivo mira u svetu pogoršao za 0,42 odsto, što je deveta godina zaredom da se globalni mir pogoršava. Dodaje se da su u prošloj godini 84 zemlje zabeležile poboljšanje, dok je 79 zemalja zabeležilo pogoršanje mira.

Kao glavni uzroci pogoršanja mira označen je sukob u Ukrajini, mada je intenzitet sukoba rastao širom sveta čak i ranije, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE VIŠE:

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA: Miroslav ukrao prvi milion od oca da bi kupio traktor, a onda sav novac pošteno vratio!

NEOSPORNI HEROJI: Nišlije oborile sopstveni rekord davanja krvi star 80 godina!

POPRAVILI POZICIJU NA ŠANGAJSKOJ LISTI: Beogradski univerzitet među 400 najboljih!

Izvor: Luftika
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE