Connect with us

Srbija

TRAGEDIJE OBELEŽILE ŽIVOT NAŠE ČUVENE GLUMICE: U ratu izgubila četvoro braće i sestara, u miru muža i sina, ali je doživela 96.godina

Published

on

Slavna jugoslovenska glumica Marija Crnobori bila je sinonim za veliku damu, ali javnosti su manje poznate tragedije koje su je zadesile.

Marija je rođena 1. oktobra 1918. godine u Banjolama u Istri. Imala je sedmoro braće i sestara, a u mladosti je doživela veliku porodičnu tragediju kada je četvoro njih preminulo tokom Drugog svetskog rata.

Njenu 45 godina dugu karijeru obeležile su velike uloge, a u privatnom životu pratile su je brojne turbulencije. Bila je udata za reditelja Marka Foteza, a u brak su uplovili nakon što ga je ona zaprosila, i to na vrlo neobičan način. Pošto je rekao da se nikada neće ženiti glumicom, Marija ga je zaprosila tako što mu je napisala pismo na 24 strane.

– Nisam imala nerava da to šaljem poštom, nego sam mu lično odnela i rekla: “To sada čitaj, a ja idem napolje u park”. Sedela sam na klupi i čekala. Kad sam se vratila, Marko je rekao: “Venčaćemo se 31. avgusta”. Tako je i bilo, venčali smo se tog dana 1946. u Dubrovniku – ispričala je svojevremeno glumica u jednom intervjuu.

U braku sa Markom dobila je sina Aleksandra, koji je krenuo očevim stopama i takođe bio uspešan reditelj.

TRAGEDIJE JE NISU SLOMILE: “Duboka starost je kazna, mada, ipak, nije loše živeti”

Međutim, Marija je prerano izgubila obojicu. Nakon smrti muža, u maju 2009. godine glumicu je potpuno slomila smrt sina. Aleksandar je iza sebe ostavio tri ćerke i dva unuka, o kojima je Marija brinula do kraja života. Nakon sinovljeve smrti potpuno se osamila i povukla u sebe.

– Danas najradije gledam kroz prozor da vidim lepu i visoku brezu koju je posadio moj sin. I tada kao da vidim njega! – ispričala je svojoj velikoj prijateljici Miri Stupici.

U svom poslednjem obraćanju javnosti, dve godine pred smrt, povodom predstavljanja svoje knjige “Životić” rekla je:

– Duboka starost je kazna, mada ipak nije loše živeti. Svi mi živimo neke svoje male živote. I neću da sednem, moram još da hodam po zemlji. Imam dva praunuka, Marka i Danila. I tri unuke. A u životu moraš imati i sreće. Ja je jesam imala. Imala sam i dobre učitelje u velikim teatrima, nekako mi je išlo… – ispričala je tada.

Marija Crnobori preminula je u Beogradu 21. oktobra 2014. godine, u 96. godini života.

Izvor: Kurir Foto: Tv Istra, Youtube

Advertisement