Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By admin

TONE HRANE ZAROBLJENE U LUCI: EU poziva Rusiju da odustane od suspenzije sporazuma o izvozu žita!

EU poziva Rusiju da odustane od svoje odluke o supenziji sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, napisao je u tviter poruci šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Ta odluka „ugrožava glavni put izvoza žitarica i đubriva koji su potrebni da se odgovori na svetsku prehrambenu krizu izazvanu ratom“ u Ukrajini, napisao je Borel.

Kretanje teretnih brodova koji prevoze ukrajinske žitarice u Crnom moru danas nije odobreno, objavio je Zajednički koordinacioni centar (JCC) zadužen za nadzor međunarodnog sporazuma potpisanog letos.

„Zajednički dogovor nije postignut unutar Centra oko izlaska i ulaska teretnih brodova 30. oktobra“, navedeno je noćas u saopštenju, posle odluke Moskve da prekine učestvovanje u sporazumu o prevozu žitarica potpisanom 22. jula u Istanbulu, zbog napada dronovima na ruske brodove u zalivu Sevastopolja u Krimu.

Ruske vlasti saopštile su u subotu da se povlače iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, vitalnog za snabdevanje hranom u svetu, posle napada na crnomorskom poluostrvu Krim, koji Moskva pripisuje Ukrajini i Velikoj Britaniji. Ruske vlasti su povlačenje iz sporazuma opravdale napadom bespilotnim letelicama na vojne i civilne brodove ruske Crnomorske flote stacionirane u zalivu Sevastopolja, u Krimu pripojenom Rusiji 2014. godine.

Zajednički koordinacioni centar koji okuplja delegate Rusije, Ukrajine, Turske i UN u Istanbulu, precizirao je da ga je Rusija informisala o svojoj „zabrinutosti zbog bezbednosti tereta“ i to je prenela turskim i ukrajinskim delegacijama. Iz Ankare nije bilo zvanične reakcije posle te objave.

Jedan bezbednosni izvor rekao je sinoć za Frans pres da Turska nije zvanično obaveštena o povlačenju Rusije iz dogovora, i dodao da Zajednički koordinacioni centar razmatra nedavne dogadjaje, procenjuje uticaj na operacije i razmišlja o narednim fazama.

Devet teretnih brodova moglo je juče da prodje pomorskim koridorom u Crnom moru, a još deset je spremno za prolaz u oba smera, naveo je Centar koji nadgleda dobru primenu sporazuma. Centar sprovodi inspekciju teretnjaka koji idu Bosforom u oba smera, prazni i puni, a to rade po dva inspektora iz Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija.

Od početka meseca Ukrajina je kritikovala sporost inspekcija smatrajući da Rusija vrši opstrukciju.

Sporazum zaključen u julu pod okriljem UN i Turske, omogućio je izvoz nekoliko miliona tona žitarica blokiranih u ukrajinskim lukama od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / Associated Press

YOU MAY LIKE