Chicago
43°
Sunny
6:45 am7:07 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 16mph W
Humidity: 48%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
SunMonTue
39/34°F
39/30°F
45/32°F

Published 7 months ago

By admin

TEŠKA SUDBINA SRPSKE PORODICE: Žive sa troje dece u nehumanim uslovima, bez struje i vode, a bore se i sa najtežom bolešću! (FOTO)

Prilaz do trošne kuće u selu Obrovac, 40 kilometara udaljenom od Banjaluke, vodi makadam kojim se jedva prolazi i autom. A u trošnoj kući živi porodica, Konstantin Malić i Mileva Vukelić, zajedno sa tri ćerke.

Konstantin je osoba sa invaliditetom, a Mileva ima teški oblik karcinoma. Humanitarnu pomoć da im se izgradi kuća i kupi plac pokrenulo je udruženje “Taj rad Budimo ljudi” iz Amerike.

Konstantin Malić počinje priču da su im najpotrebnije i najneophodnije stvari za školovanje dece i njihovo lečenje. Skromno govori da nije puno zahtevan, ali moli da se nešto u tom pogledu uradi, da se pomogne njihovoj deci da imaju bezbrižno djetinjstvo i normalno školovanje.

–Izgubio sam nogu 2014. godine tokom rada u polju. Amputirana mi je iznad koljena. Liječenje je na prvom mjestu. Pijem lijekove koji puno koštaju. Osim toga, imam dodatnu povredu kičme. Moji lijekovi koštaju oko 100 evra mjesečno – rekao je Malić.

Bolest

Konstantin i Mileva imaju tri ćerke. Najstarija, kako priča ova porodica, ide u treći razred srednje ekonomske škole, mlađa ćerka tek kreće u srednju, a najmlađa je u sedmom razredu osnovne.

–Putovanja do škole i udžbenici nisu toliko skupi, a nama znače sve. Najbitnije nam je, uz lečenje i školovanje, da se nekako reši taj problem putovanja, jer smo udaljeni baš puno – istakao je Malić.

Čitava porodica živi od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. To su im sva primanja, ukupno 600 KM.

Osim hrane i garderobe, ova petočlana porodica treba da plati i struju, mesečne karte, lečenje…

–Sve lijekove plaćam punom cijenom. Sada sam išao na preglede, ali sam od toga oslobođen od Centra za socijalni rad – rekao je Malić.

Plac i kuća

Porodica Malić-Vukelić govori da im je najbliža prodavnica udaljena skoro šest kilometara.

–Sve bi bilo lakše kad bi nam neko obezbijedio smeštaj ili kupio kuću u blizini glavne ceste, jer samim tim rešavamo sve druge probleme – ističu Konstantin i Mileva.

Mileva Vukelić se zahvaljuje ljudima iz Amerike na pomoći, jer, kako kaže, mnogo su im pomogli da reše neke životne probleme.

-Prikupljali su sredstva, a sada su organizovali i akciju da se kupe plac i montažna kuća. To je najviše zbog djece, da budu bliže glavnoj cesti – priča Vukelićeva.

Njihova sadašnja kuća puna je vlage, bez izolacije, a u njoj žive tri mlade osobe – dve bolesne.

–Idem na hemoterapije i ljeti se nekako može izgurati. Ali kada zapada snijeg, niko ne očisti put, auto ne može doći… Vidjeli ste kakav je put, a zamislite tek kada je zima i snijeg napada pola metra – kaže Mileva.

Voda, struja…

Dodaju da kada deca idu u školu, već u pola šest ujutru moraju da krenu iz kuće.

–Nema rasvjete. Mi smo oboje bolesni, tada je mrak, ne može niko s njima otići da ih isprati. Ako su druga smjena, opet je problem, jer nema ko otići po njih – priča ova porodica.

Osim trošne kuće, najveći problem im predstavlja i problem s vodom, slabom strujom, slabim signalom za mobilni.

–Ovdje je problem i ljeti. Izvori vode su privatni već 40 godina. Ta voda ljeti je jako loša, a put nikakav. Struje nestane čim vjetar malo pirne ili padne prvi snijeg. Kada je bila onlajn nastava, djeca su morala ići po dvorištu kako bi “uhvatila” internet, jer kod nas nema ni signala – navodi Konstantin Malić.

Nadovezuje se Mileva, rekavši da je jedno od njih bar zdravo, pa bi i mogli nekako izdržati život.

–U svakom slučaju sam zahvalan što su se ljudi zainteresovali i pomogli mnogo. Djeca još malo odrastoše i odoše – istakao je Malić.

Osim toga, dodaje, niko ga od političara nije posetio osim aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića pred prošle izbore.

–Niko ništa. Kao da ne postojimo. Sete nas se samo pred izbore i ostane se na pustim obećanjima. Mi ne tražimo apsolutno ništa osim da se premjestimo odavde kako bi našoj djeci pomogli. Nama je dovoljno samo da su one srećne i da izađu iz ovog svega žive i zdrave. Koliko smo dali novca za liječenje, mogli smo kuću sebi kupiti – istakao je Malić.

Porodici Malić možete pomoći i putem platforme GoFundMe na linku OVDE.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Srpska Info
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)