Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.21"Hg
UV index: 5
SunMonTue
81/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 1 year ago

By admin

LEPA KAĆA ODLAZI U VOJSKU: Ispraćaj trajao 5 dana, orile se srpske pesme, a tek ražanj! (FOTO)

“Ja sam rekla mojima da neću da slavim punoletstvo, ali hoću ispraćaj u vojsku”

“Ti si, ćerko, tatin sin” – Uz ovu pesmu, u porodici Stojadinović iz mesta Kloka kod Smedereva, počelo je veselje povodom ispraćaja u vojsku, ali ne sina, nego ćerke!

Katarina (19) odlučila je da služi državi pod oružjem, a u njenom domu orila se pesma, gostilo se i slavilo, po starom srpskom običaju ispraćaja, pomalo zaboravljenom otkako je služenje vojnog roka postalo dobrovoljno.

I to kakvog ispraćaja! Za 230 ljudi okretalo se 9 jagnjića, a dok se ručak spremao lepa Katarina pozirala je u svojoj smaragdno plavoj haljini. Uskoro će je zameniti maslinasto-zelena uniforma.

Katarinina je velika želja bila da ide u vojsku, a otkrila je i kako su tekle pripreme.

“Ja sam oduvek govorila kako ću služiti vojni rok. Pripremila sam sve papire i prijavila se u avgustu. Malo sam kasnila, ali sam ipak prošla i jako sam srećna. Upravo sada sam na putu ka Somboru, a u vojsci će biti narednih šest meseci”, priča Katarina kroz osmeh.

“Ja sam rekla mojima da neću da slavim punoletstvo, ali hoću ispraćaj u vojsku. Tako je i bilo. Napravili smo slavlje za 230 zvanica, koje je trajalo pet dana. Slušale su se vojničke pesme, kao nekada davno, i bilo je jako lepo slavlje. Počeli smo u četvrtak, a glavni dan je bio u subotu i tako se nastavilo. Bili su i tu juče, pošto sam danas krenula”, priča Katarina kroz osmeh i ističe koliko je srećna.

Budući da se Katarina odlučila na ovaj korak, poslala je poruku svima koji se dvoume da li da služe vojni rok ili ne.

“Po meni, ja mislim da je to sjajno iskustvo i da svako treba da služi vojni rok. Moj savet je da se svi prijave i ovu sreću ne mogu da opišem. Naravno, planiram i da ostanem da radim pri vojisci, to mi je velika želja”, završava Katarina dok putuje ka Somboru gde će ostati narednih šest meseci.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE